Hoppa till innehåll

Inverkan av det internationella jämställdhetspriset 2017 syns i Niger

Utgivningsdatum 19.11.2019 10.03 | Publicerad på svenska 19.11.2019 kl. 22.54
Pressmeddelande

Det internationella jämställdhetspriset delades ut första gången 2017. Priset 2017 beviljades för att grunda ett skyddshem för offer för könsrelaterat våld i Niamey i Niger. Skyddshemmet kommer att erbjuda en trygg plats för lokala flickor och kvinnor som utsatts för våld i hemmet.

Det internationella jämställdhetspriset 2017 och den prissumma på 150 000 euro som ingick i priset gör det möjligt att bygga ett skyddshem för offer för könsrelaterat våld i Nigers huvudstad Niamey. Fysiskt och sexuellt våld är ett allvarligt problem i Niger, och vanligtvis är det svårt att nå fram med hjälp till våldsoffren.

”Skyddshemmet kommer att göra livet bättre för flickor och kvinnor i utsatta situationer. Det är en trygg plats där offren kan övernatta, träffa varandra och få experthjälp”, säger projektledaren Mariama Moussa från organisationen SOS FVFF.

Mariama Moussa turvatalon työmaalla Nigerissä

Organisationens verksamhet har tidigare blivit lidande på grund av brist på utrymmen. I det färdiga skyddshemmet kommer det att finnas fyra sovrum, ett rum för gemensamma diskussioner, ett kök och ett eget rum för barnen. Där kommer att arbeta psykologer, socialarbetare, en vakt och en chaufför.

Att bygga ett skyddshem har varit en långvarig dröm för SOS FVFF. Skyddshemmet innebär ett nytt och effektivt sätt att stödja flickor och kvinnor i huvudstaden Niamey, i dess omnejder och på Nigers landsbygd. Byggarbetet pågår och finansieringen har dessutom främjat organisationens allmänna agenda.

”Finlands internationella erkännande för vårt arbete har uppmuntrat fler aktörer att delta i arbetet mot våld mot kvinnor. Till och med Nigers premiärminister Brigi Rafini har besökt de nya lokalerna. Det är Finland och landets engagemang för att främja jämställdhet runt om i världen som vi har att tacka för allt det här”, säger Moussa.

Mottagaren av det internationella jämställdhetspriset 2019 offentliggörs den 2 december i Tammerfors. I år är prissumman 300 000 euro.

Läs mer om det internationella jämställdhetspriset och prisutdelningen 2019.

Bilder: Valerie Polydore/Mariama Moussa

Tillbaka till toppen