Priset 2023

Det internationella jämställdhetspriset kommer att delas ut i Tammerfors den 11 december

Finland delar ut det internationella jämställdhetspriset vid en ceremoni i Tammerfors den 11 december. Priset tilldelas en person eller organisation som har gjort en betydande internationell insats för jämställdhet mellan könen. År 2023 är prissumman 300 000 euro. Priset delas ut av statsminister Petteri Orpo.

Värd för eventet är det amerikanska nyhetsankaret Richard Lui. Representanter från länder som Ukraina, Afghanistan och Rwanda kommer att diskutera jämställdhet i konflikter. Janine di Giovanni, författare och krigskorrespondent, kommer att hålla huvudanförandet. 

Evenemanget är endast öppet för inbjudna. Du kan följa sändningen från Yle Areena från klockan 13. 

Huvudtalare vid evenemanget

 

Janine di Giovanni

Janine di Giovanni har arbetat i över 35 år som människorättsreporter och utredare i konfliktområden på Balkan, i Afrika och i Mellanöstern. Hon har tilldelats nästan ett dussin journalistpriser, inklusive två Amnesty International Awards och National Magazine Award, och 2020 tilldelade The American Academy of Arts and Letters henne sitt högsta pris för facklitteratur, Blake Dodd, för hennes livstidsarbete.  Di Giovanni har rapporterat om 18 krig, 3 folkmord och publicerat 9 böcker om konflikter och fredsskapande.

 

 

 

 

 Zarifa Ghafari

Människorättsaktivisten Zarifa Ghafari är utbildad ekonom, politiker och entreprenör. År 2014 grundade Ghafari den icke-statliga organisationen Assistance and Promotion for Afghan Women ORG (NGO), som stöder afghanska kvinnor.  År 2019 blev 26-åriga Ghafari borgmästare i Maidan Shahr i Afghanistan. Hon är den yngsta borgmästaren och en av de få kvinnliga borgmästarna i landets historia.

 

 

 

 

 

 

Yuliia Shchetyna

Yuliia Shchetyna är journalist och producent från Ukraina, ursprungligen från Kherson. Sedan början av Rysslands storskaliga invasion av Ukraina har hon konsekvent dokumenterat och berättat historier om människors liv under den ryska ockupationen och kastat ljus över livet i Ukraina för publikationer i Finland och Tyskland. Hon är också medarrangör till den första Freedom of Speech-konferensen i Tammerfors, Finland.

 

 

 

 

 

 

 

 

Diane Gashumba

Diane Gashumba är en rwandisk barnläkare, medicinsk chef, politiker och diplomat. Hon har varit hälsominister i Rwanda sedan 2016. Under sin karriär fokuserade Gashumba särskilt på mödra-, nyföddhets- och barnhälsa samt jämställdhetsfrågor. Hon har bidragit till politiska debatter om frågor som könsbaserat våld, tidig barndomsutveckling och sexuell, ungdomlig och reproduktiv hälsa.