Kansainvälinen tasa-arvopalkinto jaetaan Tampereella 11.12.2023

Suomi jakaa kansainvälisen tasa-arvopalkinnon 11.12.2023 Tampereella järjestettävässä palkintojuhlassa. Palkinto myönnetään toimijalle, joka on edistänyt sukupuolten tasa-arvoa kansainvälisesti merkittävällä tavalla. Vuonna 2023 palkintosumma on suuruudeltaan 300 000 euroa, ja palkinnon jakaa pääministeri Petteri Orpo.

Tilaisuutta isännöi yhdysvaltalainen uutisankkuri Richard Lui. Tilaisuudessa edustajat muun muassa Ukrainasta, Afganistanista ja Ruandasta keskustelevat sukupuolten tasa-arvosta konfliktien yhteydessä. Pääpuheenvuoron pitää The Reckoning Projectin toimitusjohtaja Janine di Giovanni

Kutsuvierastilaisuutta voi seurata suorana lähetyksenä verkossa kello 13 alkaen Yle Areenasta.

Tapahtuman puhujat

 

Janine di Giovanni

Janine di Giovanni on työskennellyt yli 35 vuotta ihmisoikeustoimittajana ja tutkijana Balkanin, Afrikan ja Lähi-idän konfliktialueilla. Hän on saanut lähes tusinan verran journalistipalkintoja, muun muassa kaksi Amnesty International -palkintoa ja National Magazine Award -palkinnon. Vuonna 2020 American Academy of Arts and Letters myönsi Di Giovannille elämäntyöstään tietokirjallisuuden Blake Dodd -palkinnon. Di Giovanni on raportoinut 18 sodasta ja kolmesta kansanmurhasta sekä julkaissut yhdeksän kirjaa konflikteista ja rauhanrakentamisesta.

 

 

 

 

 

Zarifa Ghafari

Ihmisoikeusaktivisti Zarifa Ghafari on koulutukseltaan ekonomisti, poliitikko ja yrittäjä. Vuonna 2014 Zarifa Ghafari perusti kansalaisjärjestön Assistance and Promotion for Afghan Women ORG (NGO), joka tukee afganistanilaisia naisia. Vuonna 2019 26-vuotiaasta Ghafarista tuli Afganistanissa sijaitsevan Maidan Shahrin pormestari. Hän on maan historian nuorin pormestari ja samalla yksi maan historian harvoista naispormestareista. Vuonna 2020 Yhdysvaltain ulkoministeriö palkitsi Ghafarin International Women of Courage -palkinnolla. 

 

 

 

 

Yuliia Shchetyna

Yuliia Shchetyna on ukrainalainen toimittaja ja tuottaja, joka on alkuperäisesti kotoisin Khersonista. Venäjän hyökättyä Ukrainaan hän on dokumentoinut ja jakanut tarinoita ihmisten elämästä Venäjän miehityksen aikana Ukrainassa suomalaisissa ja saksalaisissa julkaisuissa. Hän on myös mukana järjestämässä ensimmäistä sananvapauskonferenssia Tampereella.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Diane Gashumba

Diane Gashumba on ruandalainen lastenlääkäri, lääketieteellinen johtaja, poliitikko ja diplomaatti. Hän toimi Ruandan tasavallan terveysministerinä vuodesta 2016. Urallaan Gashumba on keskittynyt erityisesti äitien, vastasyntyneiden ja lasten terveyteen sekä tasa-arvokysymyksiin. Hän on osallistunut poliittisiin keskusteluihin muun muassa sukupuoleen perustuvan väkivallan, varhaislapsuuden kehityksen sekä seksuaali-, nuoriso- ja lisääntymisterveyteen liittyvissä teemoissa.

Palkintolautakunta 2023

 

 

Saara-Sofia Sirén, puheenjohtaja

Saara-Sofia Sirén on kansanedustaja ja eduskunnan työllisyys- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja. Hän on ollut kansanedustaja vuodesta 2015. Sirén on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja filosofian maisteri.

Eduskunnan luottamustehtävien lisäksi hän on toiminut aktiivisesti tasa-arvon edistämiseksi useissa kansalaisjärjestöissä.

Tällä hetkellä Sirén toimii Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtajana. Naisjärjestöjen Keskusliitto on sateenvarjojärjestö 73 naisten ja tyttöjen oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon puolesta työskentelevälle jäsenjärjestölle. 

 

 

 

 

 

Zarifa Ghafari

Ihmisoikeusaktivisti Zarifa Ghafari on koulutukseltaan ekonomisti, poliitikko ja yrittäjä. Vuonna 2014 Zarifa Ghafari perusti kansalaisjärjestön Assistance and Promotion for Afghan Women ORG (NGO), joka tukee afganistanilaisia naisia. 

Vuonna 2019 26-vuotiaasta Ghafarista tuli Afganistanissa sijaitsevan Maidan Shahrin pormestari. Hän on maan historian nuorin pormestari ja samalla yksi maan historian harvoista naispormestareista.

Vuonna 2020 Yhdysvaltain ulkoministeriö palkitsi Ghafarin International Women of Courage -palkinnolla. Hänen ensimmäinen kirjansa Zarifa: A Woman's Battle in a Man's World, julkaistiin vuonna 2022. Ghafarin elämästä kertova dokumentti In her Hands julkaistiin vuonna 2022.

 

 

 

 

 

Krista Kosonen

Krista Kosonen on palkittu suomalaisnäyttelijä, joka tunnetaan roolisuorituksistaan elokuvissa Tove (ohjaus Zaida Bergroth), Kätilö (ohjaus Antti J. Jokinen) ja tv-sarja Mister 8. Krista tunnetaan myös pääroolistaan HBO:n hittisarjassa Beforeigners.

Hän sai Shanghain kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla parhaan naispääosan palkinnon roolistaan elokuvassa Kätilö ja Miami (ohjaaja Zaida Bergroth) ja parhaan naispääosan Jussi-palkinnon.  

Julkisuuden henkilönä Kosonen tunnetaan feministinä, joka on nostanut aktiivisesti esiin tasa-arvoon liittyviä kysymyksiä.

 

 

 

 

 

Richard Lui

Richard Lui on palkittu yhdysvaltalainen toimittaja ja uutisankkuri. Vuodesta 2010 lähtien hän on toiminut uutisankkurina MSNBC:llä ja NBC Newsilla. 

Viime vuosikymmenen aikana Lui on toiminut UN Womenin ja sen HeForShe-kampanjan puolestapuhujana sekä Plan International USA:n tasa-arvokampanjan maailmanlaajuisena lähettiläänä.

Luin ensimmäinen kirja Enough About Me julkaistiin 2021. Lui on ohjannut kaksi palkittua pitkää elokuvaa, Sky Blossom (2021) ja Unconditional (2023). 

 

 

 

 

 

 

 

Susana Malcorra

Susana Malcorra on Madridin IE-yliopiston vanhempi neuvonantaja. Hän toimi Argentiinan ulkoministerinä vuosina 2015-2017. Malcorra on perustanut GWL Voices -järjestön, joka on omistautunut naisten vaikutusvallan lisäämiselle. Tällä hetkellä hän on International Crisis Groupin hallituksen toinen puheenjohtaja ja kuuluu muun muassa Kofi Annanin säätiön, Aspen Ministers Forumin ja Inter-American Dialogue -järjestön jäseniin.

Malcorra toimi 2017 Maailman kauppajärjestön ministerikokouksen (MC11) puheenjohtajana. Vuonna 2004 hän aloitti YK:n Maailman elintarvikeohjelman operatiivisena johtajana, jonka jälkeen vuonna 2008 hän siirtyi rauhanturvaamiseen kenttätukiosaston päälliköksi. Huhtikuussa 2012 Malcorra nimitettiin pääsihteerin esikuntapäälliköksi. Tätä tehtävää hän hoiti marraskuuhun 2015 saakka. 

 

 

 

 

 

Alexander Stubb

Alexander Stubb on toiminut CMI ‒ Martti Ahtisaari Peace Foundationin hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2017 asti. Hän on European University Institute -yliopiston yksikön johtaja ja professori, ja toiminut Euroopan investointipankin varapääjohtajana, Euroopan parlamentin jäsenenä sekä Suomen pääministerinä.

Stubbin tausta on akateemisessa maailmassa, virkamieskunnassa ja politiikassa. Hän työskenteli neuvonantajana Suomen ulkoministeriössä Helsingissä ja Brysselissä sekä puheenjohtaja Romano Prodin tiimissä Euroopan komissiossa (1995-2004). Hän oli mukana neuvottelemassa Amsterdamin, Nizzan ja Lissabonin sopimuksia.

Palkinto jaetaan joka toinen vuosi

Kansainvälinen tasa-arvopalkinto on valtioneuvoston palkinto, jota hallinnoi sosiaali- ja terveysministeriö. Tampereen kaupunki on jo vuodesta 2017 asti toiminut palkinnon kumppanina ja isäntäkaupunkina. Vuonna 2023 palkinnon yhteistyökumppaneina ovat CMI ‒ Martti Ahtisaari Peace Foundation sekä Naisjärjestöjen Keskusliitto.

CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation on itsenäinen suomalainen järjestö, joka ehkäisee ja ratkaisee konflikteja vuoropuhelun ja rauhanvälityksen avulla. Presidentti ja rauhannobelisti Martti Ahtisaaren vuonna 2000 perustama CMI on yksi maailman johtavista rauhanvälittäjistä.

Naisjärjestöjen Keskusliitto on feministinen naisjärjestöjen kattojärjestö, jonka tavoitteena on naisten aseman, sukupuolten tasa-arvon ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksien edistäminen. Se on perustettu vuonna 1911 ja siihen kuuluu yli 70 jäsenjärjestöä, joissa on yhteensä 400 000 jäsentä.