Palkinnon saaja: Saksan liittokansleri Angela Merkel
Kautta aikain ensimmäisen kansainvälisen tasa-arvopalkinnon saaja on Saksan liittokansleri Angela Merkel. Pääministeri Juha Sipilä julkisti palkinnon saajan Brysselissä 14. joulukuuta 2017.
Valtioneuvosto myönsi palkinnon riippumattoman palkintolautakunnan tekemän ehdotuksen pohjalta. Palkintolautakuntaan kuuluivat sen puheenjohtaja Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas, Suomi 100 -juhlavuoden pääsihteeri Pekka Timonen sekä kirjailija ja tutkija Rosa Meriläinen.
Palkinnon perustelut
- Saksan liittokansleri Angela Merkel on elämäntyöllään noussut yhdeksi maailman vaikutusvaltaisimmista henkilöistä ja esikuvaksi monelle naiselle ja tytölle. Hän on lasikattoja rikkomalla osoittanut, että nainen voi nousta mihin tahansa asemaan.
- Liittokansleri Merkel on nostanut sukupuolten tasa-arvon maailmanjohtajien agendalle.
- Hän on puolustanut ihmisarvoa ja -oikeuksia kansainvälisten suhteiden paineessa.
- Hän on ohjannut Saksaa kohti yhä tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa ja hyödyntänyt asemaansa parantaakseen myös naisten ja perheiden asemaa.
- Hän on Euroopan arvojen puolustaja ja esikuva – todellinen eurooppalainen johtaja.
Palkintosumma perheväkivallan uhreille
Kansainvälisen tasa-arvopalkinnon 2017 saaja, liittokansleri Angela Merkel ohjasi 150 000 euron palkintosumman nigeriläiselle naisten ja tyttöjen oikeuksia edistävälle kansalaisjärjestölle. SOS Femmes et Enfants Victimes de Violence Familiale (SOS perheväkivallan nais- ja lapsiuhrit) -järjestön perustaja, kansainvälisestikin tunnustettu tyttöjen ja naisten oikeuksien puolustaja, Mariama Moussa otti palkinnon vastaan Tampereella 6. maaliskuuta 2018 järjestetyssä palkintojuhlassa.
Hän kertoi, että palkinto mahdollistaa pitkäaikaisen unelman toteuttamisen. Järjestö käynnisti palkintosumman avulla rakennustyöt turvakodille, jossa sukupuoleen perustuvan väkivallan uhreiksi joutuneet naiset ja lapset ovat turvassa ja jossa heille voidaan tarjota henkistä ja fyysistä apua.
Liittokansleri Merkelin perustelut
Meidän ei ennen kaikkea pidä suvaita tilannetta, jossa naisiin kohdistetaan aggressiota vain sen vuoksi, että he ovat naisia. Sekä kehon että mielen traumat ovat jo itsessään pahoja, mutta usein niiden vaikutusta pahentaa yhteisössä koettu häpeä. Uhrit siis altistuvat väkivallalle kahdella tasolla. Niinpä onkin erityisen tärkeää tarjota suuntaa näyttävää toivoa: ihmisiä ja järjestöjä, jotka tukevat väkivaltaa kokeneita naisia ja tyttöjä.
Tämän vuoksi haluan antaa Kansainvälisen tasa-arvopalkinnon rahasumman yhden tällaisen toivon majakan käyttöön: SOS perheväkivallan nais- ja lapsiuhrit. Tämä kansalaisjärjestö tekee työtä naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseksi Nigerissä. Siellä kuten kaikissa maissa vauraus ja hyvinvointi eivät ole riippuvaisia vain puolesta väestöä vaan koko väestöstä.
Palkintosumman vastaanottajan videotervehdys