Palkintolautakunta 2023

 

 

Saara-Sofia Sirén, puheenjohtaja

Saara-Sofia Sirén on kansanedustaja ja eduskunnan työllisyys- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja. Hän on ollut kansanedustaja vuodesta 2015. Sirén on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja filosofian maisteri.

Eduskunnan luottamustehtävien lisäksi hän on toiminut aktiivisesti tasa-arvon edistämiseksi useissa kansalaisjärjestöissä.

Tällä hetkellä Sirén toimii Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtajana. Naisjärjestöjen Keskusliitto on sateenvarjojärjestö 73 naisten ja tyttöjen oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon puolesta työskentelevälle jäsenjärjestölle. 

 

 

 

 

 

Zarifa Ghafari

Ihmisoikeusaktivisti Zarifa Ghafari on koulutukseltaan ekonomisti, poliitikko ja yrittäjä. Vuonna 2014 Zarifa Ghafari perusti kansalaisjärjestön Assistance and Promotion for Afghan Women ORG (NGO), joka tukee afganistanilaisia naisia. 

Vuonna 2019 26-vuotiaasta Ghafarista tuli Afganistanissa sijaitsevan Maidan Shahrin pormestari. Hän on maan historian nuorin pormestari ja samalla yksi maan historian harvoista naispormestareista.

Vuonna 2020 Yhdysvaltain ulkoministeriö palkitsi Ghafarin International Women of Courage -palkinnolla. Hänen ensimmäinen kirjansa Zarifa: A Woman's Battle in a Man's World, julkaistiin vuonna 2022. Ghafarin elämästä kertova dokumentti In her Hands julkaistiin vuonna 2022.

 

 

 

 

 

Krista Kosonen

Krista Kosonen on palkittu suomalaisnäyttelijä, joka tunnetaan roolisuorituksistaan elokuvissa Tove (ohjaus Zaida Bergroth), Kätilö (ohjaus Antti J. Jokinen) ja tv-sarja Mister 8. Krista tunnetaan myös pääroolistaan HBO:n hittisarjassa Beforeigners.

Hän sai Shanghain kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla parhaan naispääosan palkinnon roolistaan elokuvassa Kätilö ja Miami (ohjaaja Zaida Bergroth) ja parhaan naispääosan Jussi-palkinnon.  

Julkisuuden henkilönä Kosonen tunnetaan feministinä, joka on nostanut aktiivisesti esiin tasa-arvoon liittyviä kysymyksiä.

 

 

 

 

 

Richard Lui

Richard Lui on palkittu yhdysvaltalainen toimittaja ja uutisankkuri. Vuodesta 2010 lähtien hän on toiminut uutisankkurina MSNBC:llä ja NBC Newsilla. 

Viime vuosikymmenen aikana Lui on toiminut UN Womenin ja sen HeForShe-kampanjan puolestapuhujana sekä Plan International USA:n tasa-arvokampanjan maailmanlaajuisena lähettiläänä.

Luin ensimmäinen kirja Enough About Me julkaistiin 2021. Lui on ohjannut kaksi palkittua pitkää elokuvaa, Sky Blossom (2021) ja Unconditional (2023). 

 

 

 

 

 

 

 

Susana Malcorra

Susana Malcorra on Madridin IE-yliopiston vanhempi neuvonantaja. Hän toimi Argentiinan ulkoministerinä vuosina 2015-2017. Malcorra on perustanut GWL Voices -järjestön, joka on omistautunut naisten vaikutusvallan lisäämiselle. Tällä hetkellä hän on International Crisis Groupin hallituksen toinen puheenjohtaja ja kuuluu muun muassa Kofi Annanin säätiön, Aspen Ministers Forumin ja Inter-American Dialogue -järjestön jäseniin.

Malcorra toimi 2017 Maailman kauppajärjestön ministerikokouksen (MC11) puheenjohtajana. Vuonna 2004 hän aloitti YK:n Maailman elintarvikeohjelman operatiivisena johtajana, jonka jälkeen vuonna 2008 hän siirtyi rauhanturvaamiseen kenttätukiosaston päälliköksi. Huhtikuussa 2012 Malcorra nimitettiin pääsihteerin esikuntapäälliköksi. Tätä tehtävää hän hoiti marraskuuhun 2015 saakka. 

 

 

 

 

 

Alexander Stubb

Alexander Stubb on toiminut CMI ‒ Martti Ahtisaari Peace Foundationin hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2017 asti. Hän on European University Institute -yliopiston yksikön johtaja ja professori, ja toiminut Euroopan investointipankin varapääjohtajana, Euroopan parlamentin jäsenenä sekä Suomen pääministerinä.

Stubbin tausta on akateemisessa maailmassa, virkamieskunnassa ja politiikassa. Hän työskenteli neuvonantajana Suomen ulkoministeriössä Helsingissä ja Brysselissä sekä puheenjohtaja Romano Prodin tiimissä Euroopan komissiossa (1995-2004). Hän oli mukana neuvottelemassa Amsterdamin, Nizzan ja Lissabonin sopimuksia.