Ujuni Ahmed kehottaa puhumaan ongelmista – poliittinen vaikeneminen syventää vähemmistönaisten epätasa-arvoa

Ujuni Ahmed on kysytty asiantuntija, Kriisivalmiusjärjestön puheenjohtaja, tuore äiti ja kiitetty kirjailija, jonka teos ”Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin” sai ensi-illan Kansallisteatterissa syksyllä 2023. Hän tuli perheensä kanssa Suomeen Somaliasta 1990-luvun alussa, jolloin maahanmuuttajien integrointiin ei vielä ymmärretty panostaa. Se on Ahmedin mukaan johtanut moniin tämän hetken ongelmiin.

Lue artikkeli

Tarja Halonen: Konfliktimaiden tytöt tarvitsevat erityishuomiomme

Presidentti Halonen on hyvinvointiyhteiskunnan horjumaton puolustaja – ja monesta syystä. Keinot, joita Pohjoismaissa on käytetty tasa-arvon edistämiseksi, olisivat auttaneet myös kriisitilanteisiin joutuneita maita. ”Jos tytöt ja naiset ovat voimaantuneita, toimii se heille suojapuskurina myös kriisin aikana. Mutta puutteet pitäisi korjata hyvän sään aikana. Harva maa alkaa kriisitilanteessa kohentaa heikoimmassa asemassa olevien tilannetta.”

Lue artikkeli

Sukupuolten tasa-arvon on oltava keskeinen osa rauhanprosessia

Rauha ja yhdenvertaisuus kulkevat käsi kädessä: yhteiskunnat, joissa sukupuolten tasa-arvossa on edistytty, ovat usein muita rauhallisempia, ja toisaalta rauhallisissa yhteiskunnissa sukupuolten tasa-arvoa voidaan edistää paremmin. Sukupuolten tasa-arvo on merkittävä tekijä myös rauhanprosessissa. Kestävän rauhan ja sodanjälkeisen jälleenrakennuksen edellytykset muodostuvat samanaikaisesti poliittisella, yhteiskunnallisella ja henkilökohtaisella tasolla. Siksi sekä miesten että naisten on voitava osallistua rauhanprosessin jokaiseen vaiheeseen neuvotteluja edeltävistä tunnusteluista aina konkreettisiin toimiin, joihin kättelyn jälkeen ryhdytään.

Lue artikkeli