Palkinto 2023

Kansainvälinen tasa-arvopalkinto jaetaan Tampereella 11.12.2023

Suomi jakaa kansainvälisen tasa-arvopalkinnon 11.12.2023 Tampereella järjestettävässä palkintojuhlassa. Palkinto myönnetään toimijalle, joka on edistänyt sukupuolten tasa-arvoa kansainvälisesti merkittävällä tavalla. Vuonna 2023 palkintosumma on suuruudeltaan 300 000 euroa, ja palkinnon jakaa pääministeri Petteri Orpo.

Tilaisuutta isännöi yhdysvaltalainen uutisankkuri Richard Lui. Tilaisuudessa edustajat muun muassa Ukrainasta, Afganistanista ja Ruandasta keskustelevat sukupuolten tasa-arvosta konfliktien yhteydessä. Pääpuheenvuoron pitää The Reckoning Projectin toimitusjohtaja Janine di Giovanni

Kutsuvierastilaisuutta voi seurata suorana lähetyksenä verkossa kello 13 alkaen Yle Areenasta.

Tapahtuman puhujat

 

Janine di Giovanni

Janine di Giovanni on työskennellyt yli 35 vuotta ihmisoikeustoimittajana ja tutkijana Balkanin, Afrikan ja Lähi-idän konfliktialueilla. Hän on saanut lähes tusinan verran journalistipalkintoja, muun muassa kaksi Amnesty International -palkintoa ja National Magazine Award -palkinnon. Vuonna 2020 American Academy of Arts and Letters myönsi Di Giovannille elämäntyöstään tietokirjallisuuden Blake Dodd -palkinnon. Di Giovanni on raportoinut 18 sodasta ja kolmesta kansanmurhasta sekä julkaissut yhdeksän kirjaa konflikteista ja rauhanrakentamisesta.

 

 

 

 

 

Zarifa Ghafari

Ihmisoikeusaktivisti Zarifa Ghafari on koulutukseltaan ekonomisti, poliitikko ja yrittäjä. Vuonna 2014 Zarifa Ghafari perusti kansalaisjärjestön Assistance and Promotion for Afghan Women ORG (NGO), joka tukee afganistanilaisia naisia. Vuonna 2019 26-vuotiaasta Ghafarista tuli Afganistanissa sijaitsevan Maidan Shahrin pormestari. Hän on maan historian nuorin pormestari ja samalla yksi maan historian harvoista naispormestareista. Vuonna 2020 Yhdysvaltain ulkoministeriö palkitsi Ghafarin International Women of Courage -palkinnolla. 

 

 

 

 

Yuliia Shchetyna

Yuliia Shchetyna on ukrainalainen toimittaja ja tuottaja, joka on alkuperäisesti kotoisin Khersonista. Venäjän hyökättyä Ukrainaan hän on dokumentoinut ja jakanut tarinoita ihmisten elämästä Venäjän miehityksen aikana Ukrainassa suomalaisissa ja saksalaisissa julkaisuissa. Hän on myös mukana järjestämässä ensimmäistä sananvapauskonferenssia Tampereella.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Diane Gashumba

Diane Gashumba on ruandalainen lastenlääkäri, lääketieteellinen johtaja, poliitikko ja diplomaatti. Hän toimi Ruandan tasavallan terveysministerinä vuodesta 2016. Urallaan Gashumba on keskittynyt erityisesti äitien, vastasyntyneiden ja lasten terveyteen sekä tasa-arvokysymyksiin. Hän on osallistunut poliittisiin keskusteluihin muun muassa sukupuoleen perustuvan väkivallan, varhaislapsuuden kehityksen sekä seksuaali-, nuoriso- ja lisääntymisterveyteen liittyvissä teemoissa.