Suomen kansainvälinen tasa-arvopalkinto 2023 myönnettiin afgaaninaisten humanitaariseen työhön

Kansainvälinen tasa-arvopalkinto jaettiin Afghan Women Skills Development Centerille, joka taistelee naisten vaikutusmahdollisuuksien puolesta Afganistanissa. Järjestö tekee merkittävää humanitaarista työtä afgaaninaisten turvallisuuden edistämiseksi. 

Pääministeri Petteri Orpo luovutti 300 000 euron suuruisen palkinnon järjestön edustaja Mahbouba Serajille 11.12.2023 Tampereella. 

Palkittu ihmisoikeuspuolustaja Mahbouba Seraj ei taivu väkivallan edessä

Kansainvälisen tasa-arvopalkinnon vastaanottanut Mahbouba Seraj johtaa Afganistanin ainoaa jäljellä olevaa naisten turvakotia. Tarve suojelulle kasvaa jatkuvasti.

Kansainvälinen tasa-arvopalkinto jaetaan Tampereella 11.12.2023

Tilaisuutta isännöi yhdysvaltalainen uutisankkuri Richard Lui. Suomi jakaa kansainvälisen tasa-arvopalkinnon 11.12.2023 Tampereella järjestettävässä palkintojuhlassa. Palkinto myönnetään toimijalle, joka on edistänyt sukupuolten tasa-arvoa kansainvälisesti merkittävällä tavalla. Vuonna 2023 palkintosumma on suuruudeltaan 300 000 euroa, ja palkinnon jakaa pääministeri Petteri Orpo.

Tilaisuudessa edustajat muun muassa Ukrainasta, Afganistanista ja Ruandasta keskustelevat sukupuolten tasa-arvosta konfliktien yhteydessä. Pääpuheenvuoron pitää The Reckoning Projectin toimitusjohtaja Janine di Giovanni

Kutsuvierastilaisuutta voi seurata suorana lähetyksenä verkossa kello 13 alkaen Yle Areenasta.

Palkinnon yhteistyökumppani CMI ‒ Martti Ahtisaari Peace Foundation järjestää palkintojuhlan jälkeen kansainväliseen tasa-arvopalkintoon liittyvän yleisötilaisuuden G Livelabissa. Tilaisuudessa keskustellaan naisten roolista osana rauhan rakentamista Afganistanissa Talibanin valtaannousun jälkeen.

Sukupuolten tasa-arvon on oltava keskeinen osa rauhanprosessia

Rauha ja yhdenvertaisuus kulkevat käsi kädessä: yhteiskunnat, joissa sukupuolten tasa-arvossa on edistytty, ovat usein muita rauhallisempia, ja toisaalta rauhallisissa yhteiskunnissa sukupuolten tasa-arvoa voidaan edistää paremmin.

Sukupuolten tasa-arvo on merkittävä tekijä myös rauhanprosessissa. Miehillä ja naisilla on oltava yhtäläiset oikeudet vaikuttaa päätöksiin, jotka koskevat oman yhteisön tulevaisuutta. Kestävän rauhan ja sodanjälkeisen jälleenrakennuksen edellytykset muodostuvat samanaikaisesti poliittisella, yhteiskunnallisella ja henkilökohtaisella tasolla.  Siksi sekä miesten että naisten on voitava osallistua rauhanprosessin jokaiseen vaiheeseen neuvotteluja edeltävistä tunnusteluista aina konkreettisiin toimiin, joihin kättelyn jälkeen ryhdytään.

Ujuni Ahmed kehottaa puhumaan ongelmista – poliittinen vaikeneminen syventää vähemmistönaisten epätasa-arvoa

Ujuni Ahmed on kysytty asiantuntija, Kriisivalmiusjärjestön puheenjohtaja, tuore äiti ja kiitetty kirjailija, jonka teos ”Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin” sai ensi-illan Kansallisteatterissa syksyllä 2023. Hän tuli perheensä kanssa Suomeen Somaliasta 1990-luvun alussa, jolloin maahanmuuttajien integrointiin ei vielä ymmärretty panostaa. Se on Ahmedin mukaan johtanut moniin tämän hetken ongelmiin.

Tarja Halonen: Konfliktimaiden tytöt tarvitsevat erityishuomiomme

Presidentti Halonen on hyvinvointiyhteiskunnan horjumaton puolustaja – ja monesta syystä. Keinot, joita Pohjoismaissa on käytetty tasa-arvon edistämiseksi, olisivat auttaneet myös kriisitilanteisiin joutuneita maita.

”Jos tytöt ja naiset ovat voimaantuneita, toimii se heille suojapuskurina myös kriisin aikana. Mutta puutteet pitäisi korjata hyvän sään aikana. Harva maa alkaa kriisitilanteessa kohentaa heikoimmassa asemassa olevien tilannetta.” 

Kiitos kaikille palkinnonsaajaa ehdottaneille ‒ vastaanotimme lähes 500 ehdotusta

Palkinto myönnetään henkilölle tai toimijalle, joka on edistänyt sukupuolten tasa-arvoa kansainvälisesti merkittävällä tavalla. Seuraavaksi kansainvälinen palkintolautakunta tekee päätöksen palkinnonsaajasta, joka julkistetaan Tampereella järjestettävässä gaalatilaisuudessa joulukuussa 2023.