Seuraa palkintotilaisuutta suorana verkossa

Suomi palkitsee sukupuolten tasa-arvotoimijan maailmalta. Seuraa tilaisuutta suorana verkossa.

Lähetys alkaa 11.12.2023 klo 13

Kansainvälinen tasa-arvopalkinto jaetaan Tampereella 11.12.2023

Tilaisuutta isännöi yhdysvaltalainen uutisankkuri Richard Lui. Suomi jakaa kansainvälisen tasa-arvopalkinnon 11.12.2023 Tampereella järjestettävässä palkintojuhlassa. Palkinto myönnetään toimijalle, joka on edistänyt sukupuolten tasa-arvoa kansainvälisesti merkittävällä tavalla. Vuonna 2023 palkintosumma on suuruudeltaan 300 000 euroa, ja palkinnon jakaa pääministeri Petteri Orpo.

Tilaisuudessa edustajat muun muassa Ukrainasta, Afganistanista ja Ruandasta keskustelevat sukupuolten tasa-arvosta konfliktien yhteydessä. Pääpuheenvuoron pitää The Reckoning Projectin toimitusjohtaja Janine di Giovanni

Kutsuvierastilaisuutta voi seurata suorana lähetyksenä verkossa kello 13 alkaen Yle Areenasta.

Palkinnon yhteistyökumppani CMI ‒ Martti Ahtisaari Peace Foundation järjestää palkintojuhlan jälkeen kansainväliseen tasa-arvopalkintoon liittyvän yleisötilaisuuden G Livelabissa. Tilaisuudessa keskustellaan naisten roolista osana rauhan rakentamista Afganistanissa Talibanin valtaannousun jälkeen.

Sukupuolten tasa-arvon on oltava keskeinen osa rauhanprosessia

Rauha ja yhdenvertaisuus kulkevat käsi kädessä: yhteiskunnat, joissa sukupuolten tasa-arvossa on edistytty, ovat usein muita rauhallisempia, ja toisaalta rauhallisissa yhteiskunnissa sukupuolten tasa-arvoa voidaan edistää paremmin.

Sukupuolten tasa-arvo on merkittävä tekijä myös rauhanprosessissa. Miehillä ja naisilla on oltava yhtäläiset oikeudet vaikuttaa päätöksiin, jotka koskevat oman yhteisön tulevaisuutta. Kestävän rauhan ja sodanjälkeisen jälleenrakennuksen edellytykset muodostuvat samanaikaisesti poliittisella, yhteiskunnallisella ja henkilökohtaisella tasolla.  Siksi sekä miesten että naisten on voitava osallistua rauhanprosessin jokaiseen vaiheeseen neuvotteluja edeltävistä tunnusteluista aina konkreettisiin toimiin, joihin kättelyn jälkeen ryhdytään.

Kiitos kaikille palkinnonsaajaa ehdottaneille ‒ vastaanotimme lähes 500 ehdotusta

Palkinto myönnetään henkilölle tai toimijalle, joka on edistänyt sukupuolten tasa-arvoa kansainvälisesti merkittävällä tavalla. Seuraavaksi kansainvälinen palkintolautakunta tekee päätöksen palkinnonsaajasta, joka julkistetaan Tampereella järjestettävässä gaalatilaisuudessa joulukuussa 2023. 

Suomen kansainvälinen tasa-arvopalkinto myönnettiin naisiin kohdistuvan väkivallan torjuntaan

Valtioneuvosto jakoi kansainvälisen tasa-arvopalkinnon nyt kolmannen kerran. Palkinnon sai We Will Stop Femicide Platform -organisaatio, joka tekee uraauurtavaa työtä naisiin kohdistuvan väkivallan torjumiseksi Turkissa ja jonka työllä on merkitystä globaalisti.

Pääministeri Sanna Marin antoi 300 000 euron suuruisen palkinnon We Will Stop Femicide Platformin pääedustaja Gülsüm Önalille ja pääsihteeri Fidan Ataselimille, jotka molemmat ovat alustan perustajia. Palkinto jaettiin 22.11.2021 Tampereella. 

Tilaisuudessa puhuivat myös rauhannobelisti Nadia Murad ja pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist.