Palkintolautakunta 2021

Eva Biaudet, puheenjohtaja


Eva Biaudet on tunnettu ihmisoikeusaktivisti, entinen peruspalveluministeri ja tasa-arvoasioista vastaava ministeri.

Toukokuussa 2019 Biaudet aloitti kuudennen eduskuntakautensa. Hän toimii ulkoasiainvaliokunnassa sekä Euroopan unionin jäsenyyteen liittyviä asioita käsittelevässä suuressa valiokunnassa. Hän on toiminut eduskunnan ihmisoikeusverkoston ja naisverkoston puheenjohtajana ja johtaa tällä hetkellä ulkoministeriön yhteydessä toimivaa kansainvälisten ihmisoikeusasiain neuvottelukuntaa. Hän on myös puoluevaltuustonsa puheenjohtajana. Kansanedustajakausiensa välissä Biaudet toimi Etyjin ihmiskaupan vastaisena erityisedustajana Wienissä. Etyjissä on 57 jäsenmaata.  Wienissä viettämänsä ajan jälkeen hän jatkoi työtään ihmisoikeuksien parissa vähemmistövaltuutettuna ja yhdenvertaisuusvaltuutettuna.

Vuonna 2012 Biaudet oli Ruotsalaisen kansanpuolueen presidenttiehdokas. Vuodesta 2015 alkaen Biaudet on toiminut 60 naisjärjestön kattojärjestönä toimivan Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtajana.  Lisäksi hän toimii useissa kansalaisjärjestöissä, jotka edistävät demokratiaa ja lasten oikeuksia sekä vastustavat rasismia.

Bella Forsgrén


Forsgren on vihreä, ensimmäisen kauden  kansanedustaja. Ison osan työstään hän tekee Perustuslaki- sekä Työelämä- ja tasa-arvovaliokuntien jäseninä. Niiden lisäksi Forsgren on Sosiaali- ja terveysvaliokunnan sekä hallintovaliokunnan varajäsen. Forsgren on myös Kelan valtuutettu, Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan varapuheenjohtaja ja parlamentaarisen sosiaaliturvakomitean jäsen. Lisäksi hän puheenjohtaa eduskunnan naisverkostoa sekä HLBTI-verkostoa. Vuonna 2021 Forsgren toimii myös Rauhankasvatusinstituutin (RKI) puheenjohtajana.

Dean Peacock

 

Dean Peacock johtaa kansainvälisen naisten rauhanjärjestön (WILPF) hanketta, joka pyrkii haastamaan mieheyden militarisoinnin ja jota toteutetaan useammassa maassa yhteistyössä MenEngage Alliance -järjestön kanssa.

Hän on myös Promundo-järjestön vanhempi tutkija, San Diegon yliopiston Joan B. Krocin rauhantutkimuslaitoksen vieraileva tutkija, Kapkaupungin yliopiston kansanterveyden laitoksen kunnialehtori ja Ashoka-järjestön jäsen.

Hän on yksi eteläafrikkalaisen Sonke Gender Justice -kansalaisjärjestön perustajista ja järjestön entinen pääjohtaja. Järjestön tavoitteena on edistää sukupuolijärjestelmän muutosta, ihmisoikeuksia ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta Afrikassa, ja se on saanut työstään lukuisia palkintoja.

Peacock on kehittänyt lukuisia menetelmiä väkivallan ja hiv:n ehkäisyyn, jotka on tunnustettu parhaiksi käytännöiksi ja ovat käytössä maailmanlaajuisesti. Hän on myös osallistunut uraauurtavaan työhön strategisten oikeudenkäyntimenettelyjen parissa koskien mm. vankilauudistusta, ruumiillisen rangaistuksen poistamista Etelä-Afrikassa ja kivipölykeuhkon suku-puoleen liittyviä ulottuvuuksia kultakaivosteollisuudessa. Hän on kirjoittanut laajasti terveydestä, ihmisoikeuksista ja sukupuolten välisestä tasa-arvosta useissa merkittävissä uutiskanavissa ja akateemisissa julkaisuissa.
 

Matti Vanhanen

 

Matti Vanhanen on kansanedustaja sekä entinen valtiovarainministeri ja pitkäaikainen keskustan kansanedustaja Uudeltamaalta. Aikaisemmin hän on toiminut myös Suomen pääministerinä ja eduskunnan puhemiehenä. Vanhanen on koulutukseltaan valtiotieteiden maisteri.

Melanne Verveer

 

Suurlähettiläs Melanne Verveer on Georgetownin yliopiston Naiset, rauha ja turvallisuus -instituutin pääjohtaja, maailmanlaajuisen naisten asemaa edistävän Seneca Point Global -yrityksen perustajaosakas ja toinen Seneca Women -yrityksen perustajista.

Hän oli Yhdysvaltojen ensimmäinen globaaleista naiskysymyksistä vastaava suurlähettiläs, ja hänellä oli johtava rooli Yhdysvaltojen kansallisen naisia, rauhaa ja turvallisuutta koskevan toimintaohjelman kehittämisessä.

Hän toimi myös Vital Voices Global Partnership -kansalaisjärjestön puheenjohtajana ja yhtenä järjestön pääjohtajista, ja presidentti Clintonin hallintokauden aikana hän toimi presidentin avustajana ja ensimmäisen naisen kansliapäällikkönä. Hän johti toimia presidentin virastojen välisen naisneuvoston perustamiseksi, ja hänellä oli tärkeä rooli ihmiskauppauhrien suojelua koskevan lain hyväksymisessä vuonna 2000.