Tasa-arvopalkinnon saaja selviää joulukuussa

Valtioneuvoston kansainvälinen tasa-arvopalkinto, IGEP, jaetaan jälleen 2. joulukuuta. Vuonna 2017 ensimmäisen kerran myönnetty palkinto on tunnustus työstä sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi kansainvälisesti merkittävällä tavalla. Vuonna 2017 palkinnon sai Saksan liittokansleri Angela Merkel, joka ohjasi palkintosumman nigeriläiselle perheväkivallan uhreja puolustavalle järjestölle.

Vuoden 2019 palkintojuhla kiinnittää huomiota asioihin, joihin on tartuttava epätasa-arvon purkamiseksi. Kaikissa maailman maissa on edelleen syrjiviä lakeja ja käytänteitä. Niiden muuttaminen ja aktiivinen toimeenpaneminen auttaisi turvaamaan kaikille ihmisille yhtäläiset oikeudet.

Muun muassa taloudellisten ja ihmisoikeuksien toteutumiseksi on laadittu lukuisia kansainvälisiä sopimuksia, kuten YK:n Peking-julistus ja -toimintaohjelma. Peking-julistuksesta tulee ensi vuonna kuluneeksi 25 vuotta, minkä takia on erityisen ajankohtaista muistuttaa, ettei tasa-arvo etene ilman ponnisteluja. Viime aikoina moni jo saavutettuna pidetty asia on ottanut takapakkia jopa EU:ssa. 

Yhteiset arvot ja oikeusvaltioperiaatteen toteutuminen ovat olleet keskeisiä Suomen EU-puheenjohtajakaudella. Naisten ja tyttöjen oikeudet on teema, jossa Suomi voi omalla esimerkillään ja tarjoamallaan tuella osoittaa, että investoinnit sukupuolten tasa-arvoon ovat investointeja kestävään hyvinvointiin ja tulevaisuuteen. 

Suomi uskoo vahvasti sukupuolten tasa-arvoon ja on toiminnallaan sitoutunut edistämään tasa-arvon toteutumista kansainvälisesti. Valtioneuvoston tasa-arvopalkinto on yksi näistä keinoista toteuttaa YK:n Agenda 2030-tavoitteita. 

Palkintosumma on 300 000 euroa. Palkinnonsaajaa saattoi kuka tahansa ehdottaa vuoden 2018 loppupuolella. Kansainvälisistä tasa-arvoasiantuntijoista koostuva raati valitsi voittajan noin 300 ehdotuksen joukosta, joita saatiin yli 60 maasta.

Lisätiedot Tampere-talossa pidettävästä palkintojuhlasta:

viestintäpäällikkö Anne Sivula, Tampere-talo, [email protected]
erityisasiantuntija Annukka Lyra, valtioneuvoston kanslia, [email protected]
[email protected]
Ohjelma
Ilmoittaudu mukaan