Det internationella jämställdhetspriset kommer att delas ut i Tammerfors den 11 december

Finland delar ut det internationella jämställdhetspriset vid en ceremoni i Tammerfors den 11 december. Priset tilldelas en person eller organisation som har gjort en betydande internationell insats för jämställdhet mellan könen. År 2023 är prissumman 300 000 euro. Priset delas ut av statsminister Petteri Orpo.

Värd för eventet är det amerikanska nyhetsankaret Richard Lui. Representanter från länder som Ukraina, Afghanistan och Rwanda kommer att diskutera jämställdhet i konflikter. Janine di Giovanni, författare och krigskorrespondent, kommer att hålla huvudanförandet. 

Evenemanget är endast öppet för inbjudna. Du kan följa sändningen från Yle Areena från klockan 13. 

Huvudtalare vid evenemanget

 

Janine di Giovanni

Janine di Giovanni har arbetat i över 35 år som människorättsreporter och utredare i konfliktområden på Balkan, i Afrika och i Mellanöstern. Hon har tilldelats nästan ett dussin journalistpriser, inklusive två Amnesty International Awards och National Magazine Award, och 2020 tilldelade The American Academy of Arts and Letters henne sitt högsta pris för facklitteratur, Blake Dodd, för hennes livstidsarbete.  Di Giovanni har rapporterat om 18 krig, 3 folkmord och publicerat 9 böcker om konflikter och fredsskapande.

 

 

 

 

 Zarifa Ghafari

Människorättsaktivisten Zarifa Ghafari är utbildad ekonom, politiker och entreprenör. År 2014 grundade Ghafari den icke-statliga organisationen Assistance and Promotion for Afghan Women ORG (NGO), som stöder afghanska kvinnor.  År 2019 blev 26-åriga Ghafari borgmästare i Maidan Shahr i Afghanistan. Hon är den yngsta borgmästaren och en av de få kvinnliga borgmästarna i landets historia.

 

 

 

 

 

 

Yuliia Shchetyna

Yuliia Shchetyna är journalist och producent från Ukraina, ursprungligen från Kherson. Sedan början av Rysslands storskaliga invasion av Ukraina har hon konsekvent dokumenterat och berättat historier om människors liv under den ryska ockupationen och kastat ljus över livet i Ukraina för publikationer i Finland och Tyskland. Hon är också medarrangör till den första Freedom of Speech-konferensen i Tammerfors, Finland.

 

 

 

 

 

 

 

 

Diane Gashumba

Diane Gashumba är en rwandisk barnläkare, medicinsk chef, politiker och diplomat. Hon har varit hälsominister i Rwanda sedan 2016. Under sin karriär fokuserade Gashumba särskilt på mödra-, nyföddhets- och barnhälsa samt jämställdhetsfrågor. Hon har bidragit till politiska debatter om frågor som könsbaserat våld, tidig barndomsutveckling och sexuell, ungdomlig och reproduktiv hälsa.

Prisnämnden 2023

 

Saara-Sofia Sirén, ordförande

Saara-Sofia Sirén är riksdagsledamot och ordförande för arbetslivs- och jämställdhetsutskottet i Finlands riksdag. Hon har varit riksdagsledamot sedan 2015. Sirén har en magisterexamen i ekonomi och filosofi.

Under hela sin karriär har hon varit aktiv i att främja jämställdhet, förutom förtroendeuppdrag i parlamentet, även i flera icke-statliga organisationer.

För närvarande är Sirén ordförande för Finlands Kvinnoorganisationernas Centralförbund, som är en paraplyorganisation för 73 medlemsorganisationer som arbetar för kvinnors och flickors rättigheter och jämställdhet mellan könen.

 

 

 

 

Zarifa Ghafari

Människorättsaktivisten Zarifa Ghafari är utbildad ekonom, politiker och entreprenör. År 2014 grundade Ghafari den icke-statliga organisationen Assistance and Promotion for Afghan Women ORG (NGO), som stöder afghanska kvinnor. 

År 2019 blev 26-åriga Ghafari borgmästare i Maidan Shahr i Afghanistan. Hon är den yngsta borgmästaren och en av de få kvinnliga borgmästarna i landets historia.

År 2020 tilldelade USA:s utrikesdepartement Ghafari International Women of Courage Award. Hennes första bok, Zarifa: A Woman's Battle in a Man's World, gavs ut 2022, och en dokumentär om hennes liv, In her Hands, släpptes 2022.

 

 

 

Krista Kosonen

Krista Kosonen är en finsk prisbelönt skådespelerska som har fått kritikerros och ett flertal utmärkelser för sina film- och sceninsatser. Krista är känd för sina fantastiska prestationer i Tove (regi Zaida Bergroth), The Midwife (regi Antti J. Jokinen) och tv-serien Mister 8. Krista är också känd för sin huvudroll i HBO:s succéserie Beforeigners.

Hon fick priset för bästa skådespelerska vid Shanghai International Film Festival för sin roll i The Midwife, och Jussi Award för bästa skådespelerska för sin roll i filmen The Midwife and Miami (regisserad av Zaida Bergroth). Till hennes senaste arbeten hör den internationella ekothrillerserien The Swarm.

 

 

 

 

 

 

 

Richard Lui

Richard Lui är en prisbelönt amerikansk journalist och nyhetsankare. Sedan 2010 har han arbetat som nyhetsankare för MSNBC och NBC News. Under det senaste årtiondet har Lui fungerat som förespråkare för UN Women och dess HeForShe-kampanj, och som global ambassadör för Plan International USA:s jämställdhetskampanj.


Luis första bok Enough About Me publicerades 2021. Lui har regisserat två prisbelönta långfilmer, Sky Blossom (2021) och Unconditional (2023).

 

 

 

 

Susana Malcorra

Susana Malcorra är senior rådgivare vid IE-universitetet i Madrid. Hon var Argentinas utrikesminister mellan 2015 och 2017. Malcorra är grundare av GWL Voices, en organisation som arbetar för att stärka kvinnors egenmakt. Hon är för närvarande vice ordförande i styrelsen för International Crisis Group och medlem i bland annat Kofi Annan Foundation, Aspen Ministers Forum och Inter-American Dialogue.

År 2017 var Malcorra ordförande för Världshandelsorganisationens ministerkonferens (MC11). År 2004 började han på FN:s livsmedelsprogram som chief operativ chef innan han 2008 gick över till Peacebuilding som chef för Field Support Division. I april 2012 utnämndes Malcorra till generalsekreterarens stabschef. Han innehade denna befattning fram till november 2015.

 

 

 

 

Alexander Stubb

Alexander Stubb har varit styrelseordförande för CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation sedan 2017. Han är direktör och professor vid Europeiska universitetsinstitutet och har varit vice ordförande för Europeiska investeringsbanken, ledamot av Europaparlamentet och Finlands premiärminister.

Priset delas ut vartannat år

Det internationella jämtställdhetspris delas ut för fjärde gången i år. Ansökningsomgången var öppen från den 15 maj till den 12 augusti 2023. Den internationella prisnämnden fattar därefter beslut om pristagaren, som kommer att publiceras vid en gala i Tammerfors i december 2023. 

Det internationella jämställdhetspriset är statsrådets pris, som administreras av social- och hälsovårdsministeriet. Tammerfors stad ansvarar för den totala samordningen av årets 2023 pris. Prisets samarbetspartner i år är CMI ‒ Martti Ahtisaari Peace Foundation och Kvinnoorganisationernas Centralförbund.