Hoppa till innehåll

Zarifa Ghafari, Richard Lui och Susana Malcorra ingår i prisnämnden 2023

Utgivningsdatum 7.9.2023 12.33 | Publicerad på svenska 8.9.2023 kl. 12.09

I årets prisnämnd ingår människorättsaktivisten Zarifa Ghafari, GWL Voices grundare och ordförande Susana Malcorra, nyhetsankaret Richard Lui, CMI - Martti Ahtisaari Peace Foundations styrelseordförande Alexander Stubb och skådespelerskan Krista Kosonen. Prisnämndens ordförande är Saara-Sofia Sirén, styrelseordförande för Kvinnoorganisationernas Centralförbund i Finland.

Priset delas ut till en person eller organisation som har gjort en betydande internationell insats för jämställdhet mellan könen. Nästa den internationella juryn granskar nomineringarna och föreslår en vinnare. Slutligen utses vinnaren av social- och hälsovårdsministeriet på grundval av juryns förslag. Vinnaren tillkännages vid en galaceremoni i Tammerfors den 11 december 2023.

Det internationella jämställdhetspriset är statsrådets pris, som administreras av social- och hälsovårdsministeriet. Tammerfors stad ansvarar för den totala samordningen av årets 2023 pris. Prisets samarbetspartner i år är CMI ‒ Martti Ahtisaari Peace Foundation och Kvinnoorganisationernas Centralförbund.  

Zarifa Ghafari

Människorättsaktivisten Zarifa Ghafari är utbildad ekonom, politiker och entreprenör. År 2014 grundade Ghafari den icke-statliga organisationen Assistance and Promotion for Afghan Women ORG (NGO), som stöder afghanska kvinnor. 

År 2019 blev 26-åriga Ghafari borgmästare i Maidan Shahr i Afghanistan. Hon är den yngsta borgmästaren och en av de få kvinnliga borgmästarna i landets historia.

År 2020 tilldelade USA:s utrikesdepartement Ghafari International Women of Courage Award. Hennes första bok, Zarifa: A Woman's Battle in a Man's World, gavs ut 2022, och en dokumentär om hennes liv, In her Hands, släpptes 2022.

Krista Kosonen

Krista Kosonen är en finsk prisbelönt skådespelerska som har fått kritikerros och ett flertal utmärkelser för sina film- och sceninsatser. Krista är känd för sina fantastiska prestationer i Tove (regi Zaida Bergroth), The Midwife (regi Antti J. Jokinen) och tv-serien Mister 8. Krista är också känd för sin huvudroll i HBO:s succéserie Beforeigners.

Hon fick priset för bästa skådespelerska vid Shanghai International Film Festival för sin roll i The Midwife, och Jussi Award för bästa skådespelerska för sin roll i filmen The Midwife and Miami (regisserad av Zaida Bergroth). Till hennes senaste arbeten hör den internationella ekothrillerserien The Swarm.

Richard Lui

Richard Lui är en prisbelönt amerikansk journalist och nyhetsankare. Sedan 2010 har han arbetat som nyhetsankare för MSNBC och NBC News. Under det senaste årtiondet har Lui fungerat som förespråkare för UN Women och dess HeForShe-kampanj, och som global ambassadör för Plan International USA:s jämställdhetskampanj.

Luis första bok Enough About Me publicerades 2021. Lui har regisserat två prisbelönta långfilmer, Sky Blossom (2021) och Unconditional (2023).

Susana Malcorra

Susana Malcorra är senior rådgivare vid IE-universitetet i Madrid. Hon var Argentinas utrikesminister mellan 2015 och 2017. Malcorra är grundare av GWL Voices, en organisation som arbetar för att stärka kvinnors egenmakt. Hon är för närvarande vice ordförande i styrelsen för International Crisis Group och medlem i bland annat Kofi Annan Foundation, Aspen Ministers Forum och Inter-American Dialogue.

År 2017 var Malcorra ordförande för Världshandelsorganisationens ministerkonferens (MC11). År 2004 började han på FN:s livsmedelsprogram som chief operativ chef innan han 2008 gick över till Peacebuilding som chef för Field Support Division. I april 2012 utnämndes Malcorra till generalsekreterarens stabschef. Han innehade denna befattning fram till november 2015.

Saara-Sofia Sirén, örförande

Saara-Sofia Sirén är riksdagsledamot och ordförande för arbetslivs- och jämställdhetsutskottet i Finlands riksdag. Hon har varit riksdagsledamot sedan 2015. Sirén har en magisterexamen i ekonomi och filosofi. Under hela sin karriär har hon varit aktiv i att främja jämställdhet, förutom förtroendeuppdrag i parlamentet, även i flera icke-statliga organisationer.

För närvarande är Sirén ordförande för Finlands Kvinnoorganisationernas Centralförbund, som är en paraplyorganisation för 73 medlemsorganisationer som arbetar för kvinnors och flickors rättigheter och jämställdhet mellan könen.

Alexander Stubb

Alexander Stubb har varit styrelseordförande för CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation sedan 2017. Han är direktör och professor vid Europeiska universitetsinstitutet och har varit vice ordförande för Europeiska investeringsbanken, ledamot av Europaparlamentet och Finlands premiärminister.

För mer information: Prisnämnden 2023 | Igep.fi/sv

Tillbaka till toppen