Hyppää sisältöön

Kansainvälisen tasa-arvopalkinnon juryssä mukana Zarifa Ghafari, Alexander Stubb ja Krista Kosonen

Julkaisuajankohta 7.9.2023 12.33

Palkintolautakuntaan kuuluvat tänä vuonna ihmisoikeusaktivisti Zarifa Ghafari, GWL Voices -järjestön perustaja ja puheenjohtaja Susana Malcorra, uutisankkuri Richard Lui, CMI ‒ Martti Ahtisaari Peace Foundationin hallituksen puheenjohtaja Alexander Stubb ja näyttelijä Krista Kosonen. Palkintolautakunnan puheenjohtajana toimii Naisjärjestöjen keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Saara-Sofia Sirén.

Palkinto myönnetään henkilölle tai toimijalle, joka on edistänyt sukupuolten tasa-arvoa kansainvälisesti merkittävällä tavalla. Seuraavaksi kansainvälinen palkintolautakunta tutustuu ehdokkaisiin ja tekee ehdotuksen palkinnonsaajasta. Lopulta palkinnonsaajan valitsee sosiaali- ja terveysministeriö palkintolautakunnan ehdotuksen perusteella. Palkinnonsaaja julkistetaan Tampereella järjestettävässä gaalatilaisuudessa 11. joulukuuta 2023.

Kansainvälinen tasa-arvopalkinto on valtioneuvoston palkinto, jota hallinnoi sosiaali- ja terveysministeriö. Vuoden 2023 palkinnon kokonaiskoordinaatiosta vastaa Tampereen kaupunki. Palkinnon yhteistyökumppaneina toimivat CMI ‒ Martti Ahtisaari Peace Foundation sekä Naisjärjestöjen Keskusliitto.

Zarifa Ghafari

Ihmisoikeusaktivisti Zarifa Ghafari on perustanut kansalaisjärjestö Assistance and Promotion for Afghan Women ORG (NGO), joka tukee afganistanilaisia naisia. Vuonna 2019 26-vuotiaasta Ghafarista tuli Afganistanissa sijaitsevan Maidan Shahrin pormestari. Hän on maan historian nuorin pormestari ja samalla yksi maan historian harvoista naispormestareista.

Krista Kosonen

Krista Kosonen on palkittu suomalaisnäyttelijä, joka tunnetaan roolisuorituksistaan elokuvissa Tove, Kätilö ja tv-sarjassa Mister 8. Kosonen rakentaa tällä hetkellä myös kansainvälistä uraa. Julkisuuden henkilönä Kosonen tunnetaan feministinä, joka on nostanut aktiivisesti esiin tasa-arvoon liittyviä kysymyksiä.

Richard Lui

Richard Lui on yhdysvaltalainen uutisankkuri MSNBC:llä ja NBC Newsilla. Viime vuosikymmenen aikana Lui on toiminut UN Womenin ja sen HeForShe-kampanjan puolestapuhujana sekä Plan International USA:n tasa-arvokampanjan maailmanlaajuisena lähettiläänä.

Susana Malcorra

Susana Malcorra on naisten vaikutusvallan lisäämiselle omistautuneen GWL Voices -järjestön perustaja ja puheenjohtaja. Hän on Madridin IE-yliopiston vanhempi neuvonantaja ja Argentiinan entinen ulkoministeri. Malcorra on toiminut myös YK:n pääsihteerin esikuntapäällikkönä.

Saara-Sofia Sirén, puheenjohtaja

Sirén on Suomen Naisjärjestöjen Keskusliiton hallituksen puheenjohtaja, ja hän on uransa aikana työskennellyt aktiivisesti tasa-arvon edistämiseksi useissa kansalaisjärjestöissä. Hän on kolmannen kauden kansanedustaja ja eduskunnan työllisyys- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja.

Alexander Stubb

Alexander Stubb on toiminut CMI ‒ Martti Ahtisaari Peace Foundationin hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2017 asti. Hän on European University Institute -yliopiston yksikön johtaja ja professori, ja toiminut Euroopan investointipankin varapääjohtajana, Euroopan parlamentin jäsenenä sekä Suomen pääministerinä.

Lue lisää palkintolautakunnasta: Palkintolautakunta 2023 | Igep.fi

 

Sivun alkuun