Hoppa till innehåll

Plan Internationals kampanj #GirlsTakeover sätter flickor i förarsätet

Utgivningsdatum 11.10.2023 13.40 | Publicerad på svenska 25.10.2023 kl. 13.44

För att hedra den internationella flickdagen går hundratals flickor över hela världen in i rollen som ledare i Plan Internationals #GirlsTakeover-evenemang. Tammerfors stad i Finland deltog i kampanjen tisdagen den 10 oktober, då 15-åriga Pauliina Mannerhovi klev in i rollen som Tammerfors borgmästare för en dag.

‒ Jag hoppas att flickor som följer #GirlsTakeover kommer att se vilka möjligheter de har och var de kan hamna i framtiden, säger Mannerhovi.

Evenemanget ägnar särskild uppmärksamhet åt jämställdhet inom fritid och idrott. Enligt borgmästare Kummola har idrottsföreningar möjlighet att vara ett föredöme för andra och bryta ner barriärer mellan könen.

 ‒ Lika möjligheter till rekreation kan hjälpa barn och ungdomar att lära sig nya saker, stärka deras självförtroende och sociala relationer, säger borgmästaren.

Mannerhovi betonar också kopplingen mellan idrott och självkänsla:

 ‒ Idrott är en viktig hobby för många tjejer och hur de uppfattas och behandlas i idrottsvärlden påverkar deras självkänsla.

Kalervo Kummola ja Pauliina Mannerhovi heittävät yläviitoset pormestarin työhuoneessa.

Enligt borgmästare Kummola är det viktigt att främja jämlikhet på alla nivåer, från lokal till global nivå. Att skapa ett jämlikt samhälle är en viktig uppgift för framtiden, och kommuner och städer har ett brett utbud av metoder för att främja det.

Tammerfors kommer att fira jämställdhet genom att stå värd för galan för International Gender Equality Prize den 11 december.

‒ Finländarna har historiskt sett varit pionjärer på jämställdhetsområdet. Att leda vägen i framtiden innebär att göra skillnad och hålla frågan på bordet. Det är därför Tammerfors är stolt över att det internationella jämställdhetspriset återigen kommer att delas ut här, säger borgmästaren.

Bilder: Laura Happo / Tammerfors Stad

Tillbaka till toppen