Selvitys: Sukupuolitietoinen budjetointi - Ruotsilla, Irlannilla ja Espanjalla hyviä käytäntöjä

Sosiaali- ja terveysministeriö selvitti valtionhallinnon sukupuolitietoisen budjetoinnin hyviä käytäntöjä Ruotsista, Irlannista ja Espanjasta sekä arvioi kuinka niitä voidaan hyödyntää Suomessa. Sukupuolitietoisen budjetoinnin tarkoituksena on edistää sukupuolten tasa-arvoa. Selvitys julkaistiin 17.6 .
Selvityksestä ilmenee, että Ruotsissa, Irlannissa ja Espanjassa on käytössä laaja kirjo erilaisia sukupuolitietoisen budjetoinnin käytäntöjä. Budjetin sukupuolivaikutuksia arvioidaan ennalta erilaisten ministeriöille suunnattujen ohjeistusten avulla ja jälkikäteen esimerkiksi arvioimalla vero- ja etuusmuutosten tasa-arvovaikutuksia mikrosimulointimallin avulla. Koko valtion budjetin tasa-arvovaikutusten arviointiin pyritään esimerkiksi luokittelemalla budjetin osia.
Käytäntöjen hyödyntämisessä olennaista on niiden systemaattinen toteutus, vastuunjako ja kansalaisyhteiskunnan aktiivinen rooli. Lisäksi sukupuolitietoista budjetointia tukevat selkeät tasa-arvotavoitteet, poliittinen tahtotila niiden toteuttamiseksi sekä vahvat tasa-arvoinstituutiot. Tärkeässä roolissa on myös sukupuolittain jaotellun tilastotiedon ja muun tasa-arvotiedon saatavuus.
Sukupuolitietoinen budjetointi Suomessa painottuu talousarvion, tulosohjauksen ja lakiesitysten arviointeihin
Suomen valtionhallinnossa sukupuolitietoista budjetointia toteutetaan talousarvion tasa-arvokirjauksien, tulosohjauksen sekä lakiesitysten sukupuolivaikutusten arvioinnin keinoin. Lisäksi laajempien budjettimuutosten sukupuolivaikutusten arviointia on toteutettu erillisenä jälkikäteisselvityksinä vuosina 2018 ja 2023.
Sukupuolitietoiseen budjetointiin Suomessa on vaikuttanut myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tasa-arvotiedon keskuksen (TAKE) lakkauttaminen vuonna 2024, mikä on heikentänyt tasa-arvotiedon tuottamista ja saatavuutta. Osa TAKEn entisistä toiminnoista on kuitenkin lakkauttamisen jälkeen otettu osaksi sosiaali- ja terveysministeriön toimintoja.
Sukupuolivaikutusten arviointia voitaisiin tehdä nykyistä laajemmin
Uusi selvitys sisältää suosituksia siitä, miten sukupuolitietoista budjetointia voidaan kehittää Suomen valtionhallinnossa.
Suosituksissa esitetään muun muassa budjetin sukupuolivaikutusten arvioinnin toteuttamista nykyistä laajemmin, tasa-arvotiedon saavutettavuuden parantamista sekä sukupuolitietoisen budjetoinnin tuen ja kehitystyön vahvistamista kansallisella sekä kansainvälisellä tasolla.
Selvityksen tarkoituksena on tukea sukupuolinäkökulman valtavirtaistamista valtionhallinnossa sekä toimia pohjana tulevaisuuden kehittämistyölle. Selvityksen on toteuttanut Equality Research Helsinki.
Sukupuolitietoinen budjetointi
Sukupuolitietoisen budjetoinnin tavoitteena on osoittaa, kuinka budjetointi vaikuttaa sukupuolten tasa-arvoon, sekä edistää sukupuolten tasa-arvoa. Sukupuolitietoiseen budjetointiin velvoittavat kansainväliset sopimukset kuten Pekingin toimintaohjelma ja naisten oikeuksien yleissopimus (CEDAW-sopimus).
Lisätietoja
asiantuntija Julia Silverio, p. 0295 163 154
asiantuntija Anttoni Saarinen, p. 0295 163 553
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi(@)gov.fi