Hoppa till innehåll

Social- och hälsovårdsministeriet tillsätter en arbetsgrupp för att främja jämställdheten i arbetslivet

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 13.12.2023 14.41
Pressmeddelande

Minister för social trygghet Sanni Grahn-Laasonen tillsatte den 13 december en trepartsarbetsgrupp med uppgift att stödja de jämställdhetsmål i regeringsprogrammet som anknyter till arbetslivet och familjeledigheterna.

Målen i regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering är att undanröja diskriminerande förfaranden i arbetslivet, ta till effektivare metoder för att förebygga diskriminering på grund av graviditet och familjeledigheter, hitta metoder för en jämnare fördelning av kostnaderna för föräldraskapet och fortsätta arbetet för en jämnare fördelning av familjeledigheterna.

Arbetsgruppen ska i synnerhet behandla frågor som anknyter till diskriminering på grund av graviditet och familjeledigheter. Målet är att man senast vid halvtidsöverläggningen ska ha bildat en uppfattning om det bästa sättet att genomföra målen i regeringsprogrammet. Till stöd för målet görs en juridisk utredning av olika lösningar för att minska diskriminering på grund av graviditet och familjeledigheter. 

”När det gäller jämställdheten i arbetslivet hör Finland till världens bästa. Men det finns mycket att göra fortfarande. Till exempel diskrimineringen på grund av graviditet och familjeledigheter är ett verkligt problem, även om det ofta är dolt. Och karriär-, löne- och pensionsutvecklingen är negativare för kvinnor än för män. Finland borde kunna bättre än så…”, säger minister för social trygghet Sanni Grahn-Laasonen.  

”Jag har stora förhoppningar på arbetsgruppen särskilt vad gäller lösningarna för att förebygga diskriminering i arbetslivet och familjeledigheterna och jämna ut arbetsgivarnas kostnader för föräldraskapet. Dessutom behöver vi nya lösningar för att det ska bli lättare att hitta jobb eller att återvända till arbetet efter familjeledigheterna. Jag hoppas också att arbetsgruppen bedömer resultaten av familjeledighetsreformen och utarbetar ett förslag till eventuella ändringar så att familjeledigheterna ska fördelas jämnare mellan föräldrarna”, säger Grahn-Laasonen.

Arbetsgruppens ordförande är Laura Rissanen, som är statssekreterare för ministern för social trygghet och ansvarar för jämställdhetsfrågor. Arbetsgruppens medlemmar kommer från Akava, Finlands näringsliv rf (FPA), Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT, STTK,  Finlands Fackförbunds Centralorganisation rf (FFC), Företagarna i Finland rf, Statens arbetsmarknadsverk, social- och hälsovårdsministeriet och arbets- och näringsministeriet. 

Arbetsgruppens mandatperiod börjar den 13 december 2023 och slutar den 28 februari 2025. 

Mer information

Laura Rissanen, statssekreterare, tfn 0295 163 632, [email protected] 
Tanja Auvinen, direktör, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163 715, [email protected] (jämställdhet i arbetslivet)
Essi Rentola, direktör, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163 155, [email protected] (familjeledigheter)


 

Sanni Grahn-Laasonen Välfärd skapas genom arbete
Tillbaka till toppen