Hyppää sisältöön

Sosiaali- ja terveysministeriö asettaa työryhmän työelämän tasa-arvon edistämiseksi

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 13.12.2023 14.41
Tiedote

Sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen on asettanut 13. joulukuuta kolmikantaisen työryhmän, jonka tehtävänä on tukea hallitusohjelmaan kirjattuja työelämään ja perhevapaisiin liittyviä tasa-arvotavoitteita.

Petteri Orpon hallituksen ohjelman tavoitteina on poistaa työelämässä esiintyviä syrjiviä käytäntöjä, kohdistaa tehokkaampia keinoja raskauteen ja perhevapaaseen perustuvaan syrjintään, selvittää keinoja vanhemmuuden kustannusten tasaisemmaksi jakautumiseksi ja jatkaa työtä perhevapaiden tasaisemman jakautumisen puolesta.

Työryhmä on asetettu erityisesti raskaussyrjintään ja perhevapaisiin liittyvien teemojen käsittelemiseksi. Tavoitteena on muodostaa hallituksen puoliväliriiheen mennessä näkemys siitä, miten hallitusohjelman linjaukset voitaisiin parhaiten toteuttaa. Tavoitteen tukemiseksi laaditaan oikeudellinen selvitys raskaus- ja perhevapaasyrjinnän vähentämisestä. 

”Suomalainen työelämä on maailman tasa-arvoisimpia, mutta työtä riittää edelleen. Esimerkiksi raskaus- ja perhevapaasyrjintä on aito ja usein myös piiloon jäävä ongelma. Naisten urat, palkat ja eläkkeet kehittyvät heikommin kuin miehillä. Suomi pystyy parempaan”, sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen sanoo. 

”Odotan työryhmältä ratkaisuja erityisesti raskaus- ja perhevapaasyrjinnän ehkäisemiseksi sekä vanhemmuudesta työnantajille aiheutuvien kustannusten tasaamiseksi. Tarvitsemme myös uusia ratkaisuja tukemaan perhevapaiden jälkeistä työllistymistä ja sujuvaa työhön paluuta. Lisäksi toivon työryhmältä arviota perhevapaauudistuksen tuloksista ja mallin mahdollisista korjaustarpeista, jotta perhevapaat jakautuisivat tasaisemmin vanhempien kesken”, Grahn-Laasonen sanoo.

Työryhmän puheenjohtajana toimii tasa-arvoasioista vastaavan sosiaaliturvaministerin valtiosihteeri Laura Rissanen. Työryhmään on nimitetty jäsenet Akavasta, Elinkeinoelämän keskusliitosta, Kelasta, Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajista, STTK:sta, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestöstä SAK:sta, Suomen Yrittäjistä, Valtion työmarkkinalaitoksesta sekä sosiaali- ja terveysministeriöstä ja työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Työryhmän toimikausi alkaa 13.12.2023 ja päättyy 28.2.2025. 

Lisätietoja

valtiosihteeri Laura Rissanen, p. 0295 163 632, [email protected] 
johtaja Tanja Auvinen, sosiaali- ja terveysministeriö, p. 0295 163 715, [email protected] (työelämän tasa-arvo)
johtaja Essi Rentola, sosiaali- ja terveysministeriö, p. 295 163 155, [email protected] (perhevapaat)


 

Sanni Grahn-Laasonen
Sivun alkuun