Hoppa till innehåll

Lagen om könsfastställelse träder i kraft den 3 april 2023

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 2.3.2023 14.03
Pressmeddelande

Translagstiftningen revideras. Fastställandet av det juridiska könet åtskiljs från medicinska diagnoser och behandlingar. Lagen om könsfastställelse träder i kraft den 3 april 2023. Samtidigt upphävs lagen om fastställande av transsexuella personers könstillhörighet.

Den nya lagen stärker tillgodoseendet av självbestämmanderätten, den personliga integriteten och rätten till privatliv och minskar diskrimineringen. Det ska inte längre krävas medicinska utredningar, diagnoser eller avsaknad av fortplantningsförmåga för fastställandet av det juridiska könet.

Regeringen föreslog torsdagen den 2 mars att lagarna i fråga ska stadfästas. Republikens president ska stadfästa lagarna fredagen den 3 mars.

Ansökan utgår från personens egen redogörelse för upplevelsen av det egna könet

Det kan fastställas att en person har en annan könstillhörighet än den som har antecknats för personen i befolkningsdatasystemet, om personen lämnar en redogörelse för sin varaktiga upplevelse att tillhöra det kön som ska fastställas. Det krävs också att personen är myndig och finsk medborgare eller bosatt i Finland.

Ansökan om fastställandet av könstillhörigheten utgår från personens egen redogörelse för upplevelsen av det egna könet. Personen ska göra en skriftlig ansökan till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, och myndigheten ska informera sökanden om behandlingen av ansökan och om rättsverkningarna av fastställandet av könstillhörigheten. Efter att sökanden har fått informationen ska sökanden bekräfta sin ansökan tidigast 30 dagar efter det att ansökan blev anhängig. 

Syftet med ansökningsförfarandet är att säkerställa att fastställande av könstillhörighet söks på basis av kunskap och efter övervägande. 

Ministeriet och Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata ger närmare information om ansökningsförfarandet och lagens konsekvenser på sina webbplatser. 

Övrig lagstiftning ska i huvudsak tillämpas i enlighet med den fastställda könstillhörigheten 

Det kön som fastställts ska betraktas som personens kön vid tillämpningen av annan lagstiftning, om inte något annat föreskrivs. Syftet med bestämmelsen är att säkerställa att alla blir behandlade i enlighet med sin könsidentitet. Till exempel värnplikten bestäms enligt den fastställda könstillhörigheten. 

I lagen föreskrivs särskilt om hur vissa könsbundna bestämmelser ska tillämpas på personer som fastställt sin könstillhörighet, som till exempel bestämmelserna om tillhandahållandet av hälso- och sjukvårdstjänster.  

Genom ändringen kan också benämningen av föräldraskapet ändras så att den motsvarar det fastställda könet. 

Lagarna träder i kraft den 3 april 2023. Bestämmelsen om ändringen i fråga om benämningen av föräldraskapet ska på grund av de genomförandeåtgärder som den förutsätter tillämpas först från den 1 mars 2024.

Ytterligare information

Sonja Jantunen, jurist [email protected]

Tillbaka till toppen