Hoppa till innehåll

FN:s kvinnokommission ska dryfta hur jämställdheten kan främjas genom att minska fattigdomen

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 8.3.2024 16.28
Pressmeddelande

Det 68:e mötet för FN:s kvinnokommission (Commission on the Status of Women, CSW) ordnas i New York 11–22 mars 2024. Från Finland deltar en bred delegation under ledning av minister för jämställdhetsfrågor Sanni Grahn-Laasonen.

Mötets huvudsakliga tema är jämställdheten och kvinnors och flickors ställning, som kan förbättras genom att minska fattigdomen och stärka institutioner och finansiering med beaktande av genusperspektivet. Under möter håller minister Grahn-Laasonen Finlands nationella anförande och deltar i rundabordsdiskussionerna på hög nivå. 
 
Finland kommer under mötet att fokusera på kvinnors politiska och ekonomiska delaktighet, våldet mot kvinnor och flickor, diskrimineringen av kvinnor och flickor och kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter. Särskild uppmärksamhet ska ägnas åt flickors och kvinnors utbildningsmöjligheter. Finland lyfter också fram vikten av att integrera genusperspektivet i all verksamhet och att beakta jämställdheten också vid budgeteringen.

Ojämställdheten försvagar samhällsutvecklingen och ekonomin. Det är således både för samhällsutvecklingen och för ekonomin ytterst viktigt att kvinnor deltar i arbetslivet, säger minister Grahn-Laasonen. 

Med tanke på främjandet av jämställdheten på arbetsmarknaden har utbildningen och utbildningsvalen en viktig roll.  
- Uppdelningen enligt kön på arbetsmarknaden börjar redan i barndomen och inom utbildningen. Kulturen och stereotypierna i vårt samhälle har en stor inverkan på våra utbildningsval. Vi måste medvetet arbeta för att bryta ner de negativa fördomar som påverkar vad kvinnor och flickor kan bli. Här har skolorna och läroanstalterna en mycket viktig roll, säger minister Grahn-Laasonen. 

När det gäller att uppnå jämställdhet inom alla samhällsområden är det dessutom viktigt att förbättra kvinnors ekonomiska ställning. Minister Grahn-Laasonen ska i Finlands nationella anförande bland annat betona hur viktigt det är att kvinnan har rätt att bestämma om sin egen kropp. Flickors utbildningsmöjligheter och sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter är viktiga med tanke på att skapa möjligheter för kvinnor att vara delaktiga i samhället och hantera sin egen ekonomi.

Mötets uppföljningstema gäller i år systemen för social trygghet, tillgången till offentliga tjänster och en hållbar infrastruktur, vars betydelse för jämställdheten och kvinnors och flickors emancipation granskas i enlighet med slutsatserna från 2019.

Bakgrund

Kvinnokommissionen lyder under FN:s ekonomiska och sociala råd och har till uppgift att inom olika områden övervaka och stödja genomförandet av Pekingförklaringen och handlingsplanen för den. Kommissionens möte är FN:s näst största årliga evenemang efter generalförsamlingen. 

Kvinnokommissionen är ett viktigt internationellt forum för Finland när det gäller att främja ett människorättsbaserat synsätt och kvinnors och flickors rättigheter, inklusive sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Genom förhandlingar, olika evenemang och övrigt påverkansarbete främjar Finland ett helhetsperspektiv i arbetet för att öka kvinnors och flickors delaktighet. 

Finlands delegation tillsätts årligen. Den leds av ministern med ansvar för jämställdhetsfrågor. I årets delegation ingår bland annat företrädare för utrikesministeriet, social- och hälsovårdsministeriet, Institutet för hälsa och välfärd, delegationen för jämställdhetsärenden, riksdagen och civilsamhällesorganisationer.

Mer information 

Laura Rissanen, statssekreterare (Riikka Mononen, statssekreterarens sekreterare, tfn 0295 163531, [email protected])
Hanna Onwen-Huma, specialsakkunnig, social- och hälsovårdsministeriet, jämställdhetsenheten, tfn 0295 163 233, [email protected]
Satu Leino, konsultativ tjänsteman, social- och hälsovårdsministeriet, enheten för internationella ärenden, tfn 0295 163 498, [email protected]
 

Sanni Grahn-Laasonen
Tillbaka till toppen