Hoppa till innehåll

De nya rekommendationerna beskriver hur man kan stärka kunskaperna om mental hälsa, rusmedel och beroende samt minska stigmatisering och diskriminering

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 29.9.2023 9.38
Pressmeddelande
kädet yhdessä

Målet är att förbättra kvaliteten på mentalvårdsarbetet, rusmedelsarbetet och beroendearbetet samt främja människors rättigheter och möjligheter. Rekommendationerna är sammanställda av folkhälsodelegationens sektion för ärenden gällande psykisk hälsa, rusmedel och beroende.

Utbildningen behöver mer innehåll om mental hälsa, rusmedel och beroende 

Med tanke på rekommendationerna utreddes hur mycket innehåll om mentalvård, rusmedel och beroende som ingår i yrkesskolornas, yrkeshögskolornas och universitetens obligatoriska studier. Innehållet utgjorde endast en liten andel av examina inom alla centrala branscher. Det fanns betydande skillnader mellan examina inom de olika områdena i fråga om innehållet. Det fanns även skillnader mellan läroanstalterna i fråga om samma examina.   

Sektionen ger rekommendationer om fortbildning, kompetensledning och utbildningens kvalitet. Sektionen föreslår dessutom det minimiinnehåll som åtminstone ska ingå i kompetensen i fråga om mentalvård, rusmedel och beroende och som det är bra att beakta vid planeringen av de obligatoriska studierna inom branscher där man möter klienter. I minimiinnehållet ges rekommendationer om kunskapsmål samt exempel på innehåll och praktiska råd för undervisningen.  

Allvarliga psykiska sjukdomar och rusmedelsproblem fortfarande starkt stigmatiserade

Stigmatiseringen av lindriga psykiska problem verkar ha minskat, medan allvarliga psykiska sjukdomar, rusmedelsproblem och beroenden fortfarande är starkt stigmatiserade. Med stigmatisering avses en negativ uppfattning som kopplas till en människa på grund av personens bakgrund, karaktär, verksamhet eller sjukdom. 

I rekommendationerna finns en förteckning över de mål som man kan sträva efter för att få slut på stigmatiseringen och bekämpa diskriminering. Det väsentliga är bland annat att säkerställa att de offentliga tjänsterna är jämlika, värna om gemenskap och kulturell mångfald, kommunicera ansvarsfullt och stärka kompetensen inom mental hälsa, missbruk och beroende. 

Rekommendationerna stöder genomförandet av rusmedels- och beroendestrategin, strategin för psykisk hälsa och programmet för förebyggande av självmord.

Mer information: 

Matti Kaivosoja, ordförande för sektionen för ärenden gällande psykisk hälsa, rusmedel och beroende, med.dr, barnpsykiatri, tfn 040 5298 792, [email protected]  

Elina Kotovirta, konsultativ tjänsteman, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163 713, elina.kotovirta(at)gov.fi 

Soile Ridanpää, specialsakkunnig, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163 506, soile.ridanpaa(at)gov.fi 

Sektionens publikationer (på finska): 

Nyheter från Institutet för hälsa och välfärd (på finska)

Informationsmöten om rekommendationerna: 

Tillbaka till toppen