Hoppa till innehåll

Regeringen sammanträder för att diskutera meddelandet om främjande av likabehandling, jämställdhet och icke-diskriminering

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 15.8.2023 16.15
Pressmeddelande
Kuvassa on Königstedtin kartano.

Onsdagen den 16 augusti samlas statsminister Petteri Orpos regering till ett internt seminarium på Königstedt gård för att diskutera åtgärder för att främja likabehandling, jämställdhet och icke-diskriminering i det finländska samhället.

Statsrådet tillsatte i juli en arbetsgrupp med uppgift att bereda regeringens meddelande till riksdagen om främjande av likabehandling, jämställdhet och icke-diskriminering. Avsikten är att meddelandet ska godkännas vid statsrådets allmänna sammanträde torsdagen den 31 augusti.

Den arbetsgrupp under ledning av statssekreterare Risto Artjoki som berett meddelandet har hört olika aktörer både muntligt och skriftligt. Avvecklingen av diskriminerande strukturer på arbetsmarknaden och annanstans i samhället, stärkandet av goda befolkningsrelationer, den centrala betydelsen av tillträde till arbetsmarknaden och behovet att stärka kunskapsunderlaget om rasism var frågor som nämndes upprepade gånger under samråden i samband med beredningen. I lagstiftningen föreslogs det bara få ändringar. De skriftliga och muntliga utlåtandena från samråden finns i Statsrådets projektportal.

Resultaten av samråden utnyttjas förutom vid beredningen av meddelandet också vid beredningen av en mer detaljerad handlingsplan därefter. Vid sitt seminarium på onsdagen kommer regeringen att behandla meddelandet utifrån arbetsgruppens beredning och diskutera åtgärder för att främja arbetet mot rasism.

Ytterligare information: arbetsgruppens ordförande Risto Artjoki, statssekreterare, tfn 09 1602 2006, Jouni Varanka, konsultativ tjänsteman (samråden), tfn 050 592 0606, Päivi Paasikoski, statsrådets kommunikationsdirektör, tfn 040 547 6279, och Heli Suominen, kommunikationschef, tfn 050 479 3766, statsrådets kansli

Tillbaka till toppen