Hoppa till innehåll

Fredsnobelpristagaren Nadia Murad besöker Finland

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 12.11.2021 13.18
Pressmeddelande 649/2021

Fredsnobelpristagaren Nadia Murad besöker Finland på inbjudan av statsminister Sanna Marin. Statsministern och Murad, som tilldelades Nobels fredspris 2018, träffas i statsministerns tjänstebostad Villa Bjälbo måndagen den 22 november.

Statsminister Marin och Nadia Murad, som gjort sig känd som en försvarare av offer för sexuellt våld, ska diskutera sätt att främja de mänskliga rättigheterna, att skydda utsatta personer och i synnerhet att försvara kvinnors och flickors ställning och rättigheter under kriser och våldsamma konflikter.

I Finland träffar Murad också utrikesminister Pekka Haavisto, jämställdhetsminister Thomas Blomqvist, delegationen för internationella frågor om mänskliga rättigheter och delegationens ordförande, riksdagsledamot Eva Biaudet. Murad ska också tala vid prisgalan för den finska regeringens internationella jämställdhetspris (International Gender Equality Prize, IGEP) måndagen den 22 november.

Att involvera det civila samhället och att stärka kvinnors, flickors och olika minoriteters ställning och rättigheter är en central del av Finlands utrikes- och utvecklingspolitik. Finland framhåller dessa mål i FN:s råd för mänskliga rättigheter, där landet inleder sitt treåriga mandat 2022.

Nadia Murad tilldelades Nobels fredspris 2018 för att ha främjat rättigheterna för offer för sexuellt våld och för överlevare av folkmord.

Ytterligare information: Lauri Voionmaa, specialmedarbetare (internationella ärenden), tfn 0295 160 306, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden och internationella ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli

Pekka Haavisto Sanna Marin Thomas Blomqvist
Tillbaka till toppen