Hoppa till innehåll

Arbetsgrupp ska bereda regeringens meddelande om främjande av likabehandling, jämställdhet och icke-diskriminering i det finländska samhället

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 18.7.2023 11.50 | Publicerad på svenska 18.7.2023 kl. 12.57
Pressmeddelande 318/2023

Den 17 juli 2023 tillsatte statsrådet en arbetsgrupp som ska bereda regeringens meddelande om främjande av likabehandling, jämställdhet och icke-diskriminering i det finländska samhället. Arbetsgruppens mandattid börjar den 17 juli 2023 och löper ut den 31 augusti 2023.

Arbetsgruppen har till uppgift att bereda regeringens meddelande om främjande av likabehandling, jämställdhet och icke-diskriminering i det finländska samhället. Meddelandet ska också innehålla förslag till sätt att främja arbete mot rasism både i Finland och internationellt. Arbetsgruppen ska höra åtminstone diskrimineringsombudsmannen och jämställdhetsombudsmannen och beakta följande skrivningar i regeringsprogrammet:

Finland främjar demokratin, rättsstatsprincipen och de grundläggande och mänskliga rättigheterna. Ett förtroendebaserat samhälle och goda relationer mellan olika befolkningsgrupper uppkommer när var och en i Finland kan lita på att hans eller hennes rättigheter tillgodoses, på jämställdheten mellan könen och på jämlikheten inför lagen, på icke-diskriminering och på möjligheterna att påverka inriktningen av sitt liv.

Regeringen arbetar målmedvetet för att främja likabehandling och jämställdhet och motverka diskriminering i samhället. Alla har rätt att känna sig trygga och må bra i Finland oberoende av sin bakgrund.

Alla är lika inför lagen. Ingen får diskrimineras på grund av kön, ålder, etniskt eller nationellt ursprung, medborgarskap, språk, religion eller övertygelse, åsikt, funktionsnedsättning, hälsotillstånd, sexuell läggning eller någon annan omständighet som gäller en enskild person.

Arbetsgruppen sköter arbetet som tjänsteuppdrag utan särskild lön eller särskilda arvoden.

Sammansättning
Arbetsgruppens ordförande är statssekreterare Risto Artjoki (statsrådets kansli)
Vice ordförande är statssekreterare Riikka Slunga-Poutsalo (finansministeriet)

Dessutom består arbetsgruppen av följande medlemmar:

Statssekreterare Mikaela Nylander, undervisnings- och kulturministeriet
Statssekreterare Päivi Nerg, jord- och skogsbruksministeriet
Kanslichef Pekka Timonen, justitieministeriet
Kanslichef Anita Lehikoinen, undervisnings- och kulturministeriet
Kanslichef Jukka Salovaara, utrikesministeriet
Kanslichef Veli-Mikko Niemi, social- och hälsovårdsministeriet

Ytterligare information: Arbetsgruppens ordförande Risto Artjoki, statssekreterare, tfn 09 160 220 06, statsrådets kansli

Tillbaka till toppen