Hoppa till innehåll

Det internationella jämställdhetspriset kommer att delas ut i Tammerfors den 11 december

Utgivningsdatum 5.12.2023 10.51 | Publicerad på svenska 5.12.2023 kl. 11.06
Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere
Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Ceremonin äger rum i Tammerfors den 11.12.2023 klockan 13-15.30. Inbjudningsceremonin kommer att sändas live online. Efter evenemanget kommer ett post-evenemang att äga rum på G Livelab i Tampere, öppet för alla.

Finland delar ut det internationella jämställdhetspriset vid en ceremoni i Tammerfors den 11 december. Priset tilldelas en person eller organisation som har gjort en betydande internationell insats för jämställdhet mellan könen. År 2023 är prissumman 300 000 euro. Priset delas ut av statsminister Petteri Orpo.

Representanter från länder som Ukraina, Afghanistan och Rwanda kommer att diskutera jämställdhet i konflikter. Janine di Giovanni, författare och krigskorrespondent, kommer att hålla huvudanförandet. 

Evenemanget är endast öppet för inbjudna. Du kan följa sändningen från Yle Areena från klockan 13. 

CMI - Martti Ahtisaari Peace Foundation kommer att anordna ett offentligt evenemang med anknytning till jämställdhetspriset på G Livelab i Tampere efter prisutdelningen. Vid evenemanget kommer man att diskutera kvinnornas roll i fredsbyggandet i Afghanistan efter talibanernas maktövertagande.

Priset delas ut vartannat år

Det internationella jämtställdhetspris delas ut för fjärde gången i år. Ansökningsomgången var öppen från den 15 maj till den 12 augusti 2023. Den internationella prisnämnden fattar därefter beslut om pristagaren, som kommer att publiceras vid en gala i Tammerfors i december 2023. 

Det internationella jämställdhetspriset är statsrådets pris, som administreras av social- och hälsovårdsministeriet. Tammerfors stad ansvarar för den totala samordningen av årets 2023 pris. Prisets samarbetspartner i år är CMI ‒ Martti Ahtisaari Peace Foundation och Kvinnoorganisationernas Centralförbund.  

Läs mer: Priset 2023 | International Gender Equality Prize (igep.fi)

Tillbaka till toppen