Hoppa till innehåll

Över 145 miljoner euro kan sökas för att främja jämlikhet och likabehandling i utbildningen

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 19.1.2024 9.09
Pressmeddelande

Undervisnings- och kulturministeriet utlyser statsunderstöd för åtgärder som främjar utbildningsmässig jämlikhet och likabehandling inom småbarnspedagogiken, förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen. Understödet kan sökas för åren 2024–2027 till ett belopp av högst 145 683 000 euro, fördelat på 48,6 miljoner euro per år. Ansökningstiden går ut den 29 februari 2024.

- Jag gläds över att denna centrala satsning på jämlikhet och likabehandling förverkligas. Skillnaderna i kunskaper och välbefinnande mellan barn och unga har fortsatt att öka, och den regionala differentieringen utmanar uppnåendet av jämlikhet i utbildningen. Med understödet kan vi trygga en jämlik och likvärdig utveckling för barnen och stärka deras kunskaper i grundläggande färdigheter. Det här är en oerhört viktig satsning från regeringens sida, säger undervisningsminister Anna-Maja Henriksson.

Understödet beviljas årligen, det vill säga 2024, 2025 och 2026, i tre lika stora poster. Understöden betalas ut åren 2025 och 2026 under förutsättning att riksdagen beviljar anslag för ändamålet. 

Sökanden lämnar in bara en ansökan som omfattar hela understödsperioden 2024–2027. Ansökan gäller såväl småbarnspedagogiken, förskoleundervisningen som den grundläggande utbildningen. 

Statsunderstödet är avsett för lönekostnaderna för personalen inom småbarnspedagogiken och undervisningen. Inom förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen kan understödet användas för att anställa lärare som kompanjonlärare, dela upp grupper eller lektioner och anställa assistenter.

Inom småbarnspedagogiken kan understödet användas för anställning av extra personal i barngrupper för att minska relationstalen och tillgodose barnens behov av stöd.

Understödet riktas till anställning av personal i synnerhet till skolor och daghem i socioekonomiskt utsatta områden. Understödet syftar till att höja kvaliteten på småbarnspedagogiken, förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen, jämna ut skillnader i lärande, förebygga segregation och minska barn- och undervisningsgruppernas storlek. Understödet är avsett för att stärka jämlikheten, jämställdheten, närskoleprincipen och den inkluderande verksamhetskulturen inom småbarnspedagogiken, förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen. Avsikten är också att främja lärande, välbefinnande och växelverkan samt sådant nödvändigt och tillräckligt tidigt stöd för elever som behövs för att ordna undervisningen. 

Inom undervisnings- och kulturministeriets ansvarsområde har specialunderstöd för främjande av utbildningsmässig jämlikhet delats ut årligen sedan 2009. Behovsbaserad finansiering etablerades vid ingången av 2023 i lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet. Specialunderstöd kan beviljas för fyra år åt gången. Genom förutsägbar finansiering kan man främja ett mer långsiktigt arbete för att utveckla den utbildningsmässiga jämlikheten på lokal nivå.

Utlysning av understöd 

Mer information:
Förskoleundervisning och grundläggande utbildning

  • Mika Puukko, undervisningsråd, tfn 0295 330 032 
  • Erja Vitikka, undervisningsråd, tfn 0295 330 058 

Småbarnspedagogik

  • Mervi Eskelinen, undervisningsråd, tfn 0295 330 160
Allmänbildande utbildning Småbarnspedagogik Utbildning
Tillbaka till toppen