Hoppa till innehåll

Uttalande av regeringspartiernas ordförande den 11 juli 2023

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 11.7.2023 18.39 | Publicerad på svenska 12.7.2023 kl. 9.28
Pressmeddelande 308/2023

Finland främjar demokratin, rättsstatsprincipen och de grundläggande och mänskliga rättigheterna. Ett förtroendebaserat samhälle och goda relationer mellan olika befolkningsgrupper bygger på att alla i Finland kan lita på att deras rättigheter tillgodoses, på jämställdhet mellan könen och på jämlikhet inför lagen, på icke-diskriminering och på möjligheterna att påverka inriktningen av sitt liv.

Regeringen arbetar målmedvetet för att främja likabehandling och jämlikhet och motverka diskriminering i samhället. Alla har rätt att känna sig trygga och må bra i Finland oberoende av sin bakgrund.

Alla är lika inför lagen. Ingen får diskrimineras på grund av kön, ålder, etniskt eller nationellt ursprung, medborgarskap, språk, religion eller övertygelse, åsikt, funktionsnedsättning, hälsotillstånd, sexuell läggning eller någon annan omständighet som gäller en enskild person.

Regeringen arbetar för jämlikhet och icke-diskriminering enligt de principer som gemensamt avtalats om i regeringsprogrammet. I regeringsarbetet har vi nolltolerans mot rasism. Regeringen och alla dess ministrar avsäger sig från all slags rasism och extremism och förbinder sig till aktivt arbete mot rasism både i Finland och internationellt.

Regeringen ger i början av riksdagens höstsession ett meddelande om främjande av likabehandling, jämlikhet och icke-diskriminering i det finländska smhället.

Petteri Orpo
Riikka Purra
Anna-Maja Henriksson
Sari Essayah

Ytterligare information: Katri Manninen, specialmedarbetare, tfn 0295 160 01 (växel)

Tillbaka till toppen