Hoppa till innehåll

Statsminister Orpo har fört diskussioner med regeringspartierna om beredningen av statsrådets meddelande

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 24.7.2023 14.05 | Publicerad på svenska 24.7.2023 kl. 14.17
Pressmeddelande

Under förra veckan förde statsminister Petteri Orpo diskussioner med regeringspartierna bland annat om det meddelande om främjande av likabehandling, jämställdhet och icke-diskriminering i det finländska samhället som statsrådet ska lämna till riksdagen i september.

Vid diskussionerna har beredningen av meddelandet förberetts och regeringspartiernas önskemål hörts. Diskussionerna fortsätter i augusti. Enligt Orpo har regeringspartierna kommit överens om att den arbetsgrupp som bereder meddelandet ska höra olika aktörer på bred front. Utöver arbetsgruppsarbetet fortsätter ministrarna sitt arbete kring frågan. I augusti ordnar regeringen ett internt seminarium för att behandla de åtgärder som anknyter till meddelandet. Regeringens seminarium hålls den 16 augusti. 

”Regeringen arbetar målmedvetet för att främja likabehandling och jämställdhet och motverka diskriminering. Meddelandet bereds snabbt men grundligt”, säger Orpo.

Statsrådet tillsatte den 17 juli en arbetsgrupp som ska bereda regeringens meddelande om främjande av likabehandling, jämställdhet och icke-diskriminering i det finländska samhället. Meddelandet ska också innehålla förslag till sätt att främja arbetet mot rasism och antisemitism både i Finland och internationellt. Arbetsgruppens mandattid löper ut den 31 augusti 2023. 

Arbetsgruppens ordförande är statssekreterare Risto Artjoki (statsrådets kansli). Vice ordförande är statssekreterare Riikka Slunga-Poutsalo (finansministeriet). Medlemmarna i arbetsgruppen är statssekreterare Mikaela Nylander (undervisnings- och kulturministeriet), statssekreterare Päivi Nerg (jord- och skogsbruksministeriet), kanslichef Pekka Timonen (justitieministeriet), kanslichef Anita Lehikoinen (undervisnings- och kulturministeriet), kanslichef Jukka Salovaara (utrikesministeriet), kanslichef Veli-Mikko Niemi (social- och hälsovårdsministeriet). 

 

Mer information: Arbetsgruppens ordförande Risto Artjoki, statssekreterare, tfn 09 1602 2006, statsrådets kansli

Tillbaka till toppen