Hoppa till innehåll

Justitieministeriets nya evenemang firar jämlikhet

justitieministeriet
Utgivningsdatum 15.9.2022 15.39
Nyhet

Justitieministeriets Y-festival är ett avgiftsfritt kulturevenemang som fokuserar på mänskliga rättigheter. Under evenemanget firar vi det att vi skapar en jämlik framtid. Evenemanget ordnas för första gången i Helsingfors den 8 oktober 2022.

Evenemanget som är öppet för alla lyfter fram olika teman om likabehandling genom konst, kultur och expertanföranden. Y-festivalen bildar en helhet tillsammans med Jämställdhetsdagarna (6–7 oktober 2022) som ordnas av Institutet för hälsa och välfärd.

Bland annat rapartisten och samhällspåverkaren Yeboyah kommer att uppträda under festivalen. Yeboyah släppte sitt debutalbum ”Perhosefekti” i fjol och konserten på Y-festivalen är en del av hennes turné. Konstnären Helmi Hagelins installationsverk ”Vain silloin minä olen” handlar om erfarenheten av att vara same och hbtqi-person i samhället.

Dessutom lyfter Y-festivalen genom sina talare fram teman i fråga om likabehandling. Teman för diskussionerna vid evenemanget är bland annat mångfald i arbetslivet och säkerheten i stadsrummet. I diskussionerna deltar allt från tjänstemän till aktivister.

Caroline Suinner och Meriam Trabelsi från Pehmee kollektiivi är kuratorer för evenemanget. Y-festivalens program offentliggörs i sin helhet 26 september 2022.

Y-festivalen ordnas av projektet Drivkrafter bakom jämlikhet, som har fått finansiering från EU:s program för rättigheter, jämlikhet och medborgarskap (2014–2020). Genomförandet av evenemanget är en av åtgärderna i handlingsprogrammet mot rasism och för goda relationer.

Evenemanget ordnas i samarbete med Institutet för hälsa och välfärd, arbets- och näringsministeriet, diskrimineringsombudsmannen, Helsingfors stad och Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa ry.

Y-festivaali
Lördagen den 8 oktober 2022 kl. 14–20
Tiivistämö, Helsingfors
https://yhdenvertaisuus.fi/sv/festival

Ytterligare information:
Mia Luhtasaari, specialsakkunnig, tfn 0295 150 130, [email protected]

Tillbaka till toppen