Hoppa till innehåll

Jämställdhetsdagarna 5–6 november 2024: jämställdhetspolitikens utveckling nu och i framtiden

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 5.11.2024 9.34 | Publicerad på svenska 5.11.2024 kl. 11.15
Pressmeddelande

I år är temat för jämställdhetsdagarna förändring. Jämställdhetspolitiken och jämställdheten i dag granskas ur olika synvinklar och i ljuset av rapporterna om Peking +30. Evenemanget öppnas av Sanni Grahn-Laasonen som ansvarar för jämställdhetsfrågorna.

Under jämställdhetsdagarna 2024 publiceras den nationella rapporten om Peking +30 och den gemensamma rapporten av 60 civilsamhällesorganisationer. Peking +30-rapporterna innehåller beskrivningar av jämställdhetsläget under de senaste fem åren och bedömningar av den framtida utvecklingen.  

De viktigaste framstegen för jämställdheten i Finland under de senaste fem åren har varit bland annat familjeledighetsreformen, ändringen av abortlagen, reformen av lagstiftningen om sexualbrott och den nya lagen om könsfastställelse.  

”Regeringen följer noggrant med effekterna av reformerna och fortsätter ihärdigt främja jämställdheten på bred front. I jämställdhetspolitiken för den pågående regeringsperioden prioriteras bekämpningen av våldet mot kvinnor”, sade minister för social trygghet Sanni Grahn-Laasonen som ansvarar för jämställdhetsfrågorna.   

Talen och paneldiskussionerna handlar om de centrala temana i Peking +30-rapporterna. I panelerna diskuteras jämställdhetens utveckling, framtida utmaningar, kvinnofattigdom och kvinnor, fred och säkerhet. Även forskningar och statistik om jämställdheten och förändringarna granskas under jämställdhetsdagarna.

Regeringens åtgärder för att främja jämställdheten 

I öppningstalet lyfte minister Grahn-Laasonen fram jämställdhetsprogrammets möjligheter.

”Finland är starkt engagerat både nationellt och globalt i främjandet av jämställdheten, och genom regeringsprogrammet har vi förbundit oss till ett effektivare ingripande i till exempel diskriminering på grund av graviditet och familjeledigheter”, sade Grahn-Laasonen.

Vid beredningen av jämställdhetsprogrammet fäster regeringen särskild uppmärksamhet vid våldet mot kvinnor och hur det kan förebyggas. Regeringen vill ta itu med problemet bland annat genom förbud mot medling vid våld i nära relationer och en starkare kriminalisering av könsstympning av kvinnor och flickor och av tvångsäktenskap.

I jämställdhetsprogrammet behandlas också de jämställdhetsproblem som gäller män och pojkar. Dessa aspekter av jämställdheten beaktas också i programmet under jämställdhetsdagarna, och under evenemanget delar delegationen för jämlikhetsärenden ut priset Karlatag (Miehen työ).

Jämställdhetsdagarna 

Jämställdhetsdagarna är det största landsomfattande evenemanget kring jämställdhetsteman.  
Social- och hälsovårdsministeriet ordnar jämställdhetsdagarna i samarbete med Koordinationen för jämlik delaktighet (ESR+), delegationen för jämlikhetsärenden och nätverket för jämställdhetsaktörerna.  

Jämställdhetsdagarna 5–6 november i Kommunhuset i Helsingfors ordnas för tionde gången. Evenemanget sänds också via webben. Länken till webbsändningen sänds endast till de som anmält sig till evenemanget senast 5.11.  

Länk till evenemangssidan på finska:

Ytterligare information: Jämställdhetsenheten vid social- och hälsovårdsministeriet, [email protected] 

Sanni Grahn-Laasonen
Tillbaka till toppen