Hyppää sisältöön

Palkkatasa-arvon edistämisestä tehdään riippumaton kokonaisarviointi

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 2.9.2022 8.09
Tiedote 194/2022

Sosiaali- ja terveysministeriö on käynnistänyt kokonaisarvioinnin tämän hallituskauden samapalkkaisuustoimenpiteistä. Arviointiin kuuluvat hallituksen ja työmarkkinakeskusjärjestöjen yhteinen samapalkkaisuusohjelma 2020–2023 sekä joukko hallituksen omia, palkkatasa-arvoa edistäviä hankkeita.

Kokonaisarvioinnin tekeminen käynnistyi 1.9.2022. Sen toteuttaa ulkopuolisena ja riippumattomana arvioijana oikeustieteen kandidaatti Leila Kostiainen. Kostiainen toimii tällä hetkellä lainsäädännön arviointineuvoston puheenjohtajana. Tavoitteena on arvioida samapalkkaisuutta edistävien toimenpiteiden vaikuttavuus ja tehdä sen perusteella johtopäätökset ja suositukset. 

Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvistin mukaan palkkatasa-arvo on edennyt hitaasti, ja Suomi saa siitä säännöllisesti huomautuksia. ”Taustasyitä ja erilaisten keinojen toimivuutta on tärkeää arvioida. Samalla on tarpeen arvioida myös työmarkkinoiden ja sopimusjärjestelmän muutosta ja sen vaikutuksia samapalkkaisuuteen.” Ministeri pitää erityisen arvokkaana arvioinnin antamia jatkosuosituksia.

Leila Kostiainen korostaa, että palkkatasa-arvon puute on yhteiskunnallinen ongelma. ”Sen ratkaiseminen vaatii toimijoilta määrätietoisuutta ja sitkeyttä. Toimenpiteiden säännöllinen arviointi on välttämätöntä ja voi antaa työhön uusia näkökulmia.”

Kolmikantaisen samapalkkaisuusohjelman ja hallituksen hankkeiden keskeisin tavoite on kaventaa sukupuolten keskimääräistä palkkaeroa. Ero on tällä hetkellä noin 16 prosenttia. Kokonaisarvioinnissa tarkastellaan tavoitteen toteutumista ja sitä, ovatko nykyiset toimenpiteet tehokkaita. 

Arvioinnista järjestetään kuuleminen syksyllä 2022. Raportti julkaistaan helmikuussa 2023 sosiaali- ja terveysministeriön julkaisusarjassa. 

Arviossa ovat mukana seuraavat kokonaisuudet ja hankkeet: 

Hallituksen hankkeet:

Lisätietoja

Outi Viitamaa-Tervonen, projektipäällikkö, sosiaali- ja terveysministeriö, p. 0295163230, [email protected]

Leila Kostiainen, p. 0400805417, [email protected]

Thomas Blomqvist
Sivun alkuun