Hyppää sisältöön

Tasa-arvopäivät 5.-6.11.2024: tasa-arvopolitiikan kehitys nyt ja tulevaisuudessa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 5.11.2024 9.34
Tiedote

Tasa-arvopäivien teemana on tänä vuonna muutos. Tasa-arvopolitiikkaa ja tasa-arvon tilaa tarkastellaan eri näkökulmista erityisesti Peking +30 -raporttien valossa. Tilaisuuden avaa tasa-arvoasioista vastaava ministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Tasa-arvopäivillä 2024 julkaistaan kansallinen Peking +30-raportti sekä 60 kansalaisjärjestön yhteistyössä laatima kansalaisjärjestöraportti. Peking +30-raporteissa kuvataan sukupuolten tasa-arvon tilaa menneen viiden vuoden ajalta sekä arvioidaan tulevaa. 

Suomessa sukupuolten tasa-arvon merkittävimpiä edistysaskeleita viimeisen viiden vuoden aikana ovat olleet muun muassa perhevapaauudistus, aborttilain muutokset, seksuaalirikoslain uudistus sekä laki sukupuolen vahvistamisesta. 

“Hallitus seuraa näiden uudistusten vaikutuksia tarkasti ja jatkaa sukupuolten tasa-arvon edistämistä laaja-alaisesti ja vahvoin toimenpitein. Tämän hallituskauden tasa-arvopolitiikan kärki on naisiin kohdistuvan väkivallan torjuminen”, tasa-arvoasioista vastaava sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen totesi avauspuheessaan. 

Puheenvuoroissa ja paneelikeskustelussa korostuvat Peking +30 –raporttien keskeiset teemat. Paneelikeskustelujen aiheina ovat tasa-arvopolitiikan kehitys ja tulevaisuuden haasteet, naisille kasautuva köyhyys sekä naiset, rauha ja turvallisuus. Lisäksi tasa-arvoa ja muutosta tarkastellaan Tasa-arvopäivillä muun muassa tilasto- sekä tutkimuskatsauksen kautta.  

Hallituksen toimet tasa-arvon edistämiseksi 

Tilaisuuden avannut ministeri Grahn-Laasonen toi esiin uuden tasa-arvo-ohjelman mahdollisuuksia. 

“Suomi on vahva tasa-arvon edistäjä kotimaassa ja maailmalla, ja olemme sitoutuneet hallitusohjelmassa puuttumaan tehokkaammin esimerkiksi raskauteen ja perhevapaisiin liittyvään syrjintään”, Grahn-Laasonen sanoi. 

Valmisteilla olevassa hallituksen tasa-arvo-ohjelmassa kiinnitetään huomiota erityisesti naisiin kohdistuvaan väkivaltaan ja sen ehkäisyyn. Hallitus aikoo puuttua tähän ongelmaan muun muassa kieltämällä lähisuhdeväkivallan sovittelun sekä kriminalisoimalla naisten ja tyttöjen sukuelinten silpomisen sekä pakkoavioliitot nykyistä selkeämmin. 

Tasa-arvo-ohjelma nostaa esiin myös miesten ja poikien kohtaamat tasa-arvohaasteet. Näkökulma on huomioitu myös Tasa-arvopäivien ohjelmassa, ja tilaisuudessa jaetaan tasa-arvoasian neuvottelukunnan Miehen työ -palkinto. 

Tasa-arvopäivät 

Tasa-arvopäivät on suurin sukupuolten tasa-arvoteemoihin keskittyvä valtakunnallinen tapahtuma. 
Sosiaali- ja terveysministeriö järjestää tasa-arvopäivät yhteistyössä Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaation (ESR+), Tasa-arvoasian neuvottelukunnan sekä tasa-arvotoimijoiden verkoston kanssa. 

Kymmenettä kertaa järjestettävät Tasa-arvopäivät pidetään 5.-6.11.2024 Helsingissä Kuntatalolla, ja tilaisuutta voi seurata myös verkossa. Linkki tilaisuuteen verkossa toimitetaan 5.11. mennessä tilaisuuteen ilmoittautuneille. 

Linkki tapahtumasivulle:

Lisätietojen antajat: STM Tasa-arvoyksikkö, [email protected] 

Sanni Grahn-Laasonen
Sivun alkuun