Hyppää sisältöön

Ministeri Blomqvist osallistuu YK:n naisten asemaa käsittelevän toimikunnan istuntoon New Yorkissa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 11.3.2022 13.55
Tiedote 67/2022

Naisten asemaa käsittelevän toimikunnan (Commission on the Status of Women, CSW) 66. istunto pidetään hybridimuotoisena New Yorkissa 14.-25.3.2022. Suomesta istuntoon osallistuu laaja valtuuskunta pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvistin johdolla. Valtuuskunnassa on mukana muun muassa ulkoministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön, terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen, tasa-arvoasiainneuvottelukunnan, eduskunnan sekä kansalaisjärjestöjen ja nuorison edustajia.

Ministeri Blomqvist osallistuu istunnon ministeriosuuteen ja pitää Suomen yleispuheenvuoron. Pandemiatilanteesta johtuen New Yorkiin matkustavien valtuuskuntien kokoa on rajoitettu ja osa valtuuskunnasta osallistuu tapahtumiin etäyhteyksillä.

Istunnon pääteemana on tasa-arvon saavuttaminen ja naisten ja tyttöjen voimaantuminen ilmastonmuutoksen ja ympäristö- ja katastrofiriskien kontekstissa.

Suomi osallistuu aktiivisesti paitsi loppupäätelmistä käytäviin neuvotteluihin myös istunnon aikana järjestettäviin virallisiin dialogeihin ja oheistapahtumiin. Suomelle naisten asemaa käsittelevä toimikunta on tärkeä kansainvälinen foorumi edistää ihmisoikeusperustaista lähestymistapaa ja naisten oikeuksien toteutumista, mukaan lukien seksuaali- ja lisääntymisterveys ja -oikeudet. Suomi edistää neuvotteluissa ja sivutapahtumissa sekä muussa vaikuttamistyössään kokonaisvaltaista lähestymistapaa naisten osallistumiseen. 

”Ilmastonmuutos on sukupuolikysymys. Meidän on tehostettava pyrkimyksiämme varmistaa sukupuolinäkökulma kaikessa ilmasto-, ympäristö- ja katastrofijohtamispolitiikassa. Suomi korostaa sukupuolirakenteita uudistavaa lähestymistapaa. Ilmastonmuutokseen sopeutumisen tulee perustua sukupuolivaikutusten arviointiin”, ministeri Blomqvist sanoo.

YK:n talous- ja sosiaalineuvoston alainen toimikunta seuraa ja tukee Pekingin julistuksen ja toimintaohjelman toimeenpanoa eri aihealueilla. CSW on YK:n toiseksi suurin vuosittainen tapahtuma yleiskokouksen jälkeen.

Ministeri osallistuu myös useisiin istunnon yhteydessä järjestettäviin tapahtumiin, muun muassa pohjoismaiseen ministeripaneeliin ja YK:n yleiskokouksen puheenjohtajan järjestämään keskusteluun politiikassa toimiviin naisiin kohdistuvasta väkivallasta.

Lisätietoja istunnosta UN Womenin sivuilla.

Lisätietoja 

ministerin erityisavustaja Anna Abrahamsson, p. 02951 50029, [email protected]
erityisasiantuntija Hanna Onwen-Huma, sosiaali-ja terveysministeriö, p. 02951 63233, [email protected]
asiantuntija Elina Häkkinen, sosiaali-ja terveysministeriö, p. 02951 63119, [email protected] 

Thomas Blomqvist
Sivun alkuun