Hyppää sisältöön

Statsminister Marin gratulerade Förenta staternas nya vicepresident

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 20.1.2021 21.34 | Publicerad på svenska 21.1.2021 kl. 10.01
Pressmeddelande 27/2021
Kuva: Pääministeri Sanna Marin

Statsminister Sanna Marin har skrivit ett brev till Kamala Harris, som blev Förenta staternas vicepresident den 20 januari. I sitt brev hoppas statsminister Marin på fördjupat samarbete med Förenta staterna när det gäller att svara på globala utmaningar.

Statsminister Marin skriver om behovet att stärka samarbetet mellan Europa och Förenta staterna för att det multilaterala systemet bättre ska främja gemensamma värden såsom demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen. Hon betonar särskilt vikten av arbete med att bekämpa klimatförändringen, samarbete i den arktiska regionen, jämlikhet och hantering av globala hälsorisker. Statsministern framför också en stark önskan om att Förenta staterna förbinder sig till multilateralt samarbete bland annat inom FN, Världshälsoorganisationen och Arktiska rådet.
 
I sitt brev betonar statsminister Marin att förbindelserna mellan Finland och Förenta staterna är omfattande och goda och hoppas på gott samarbete med vicepresident Harris.
 
Ytterligare information: Lauri Voionmaa, specialmedarbetare (internationella ärenden), tfn 0295 160 306, statsrådets kansli
 

Sanna Marin
Sivun alkuun