Hyppää sisältöön

YK:n yleiskokous New Yorkissa – Suomi osallistuu mikrobilääkeresistenssistä pidettävään huippukokoukseen

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 26.9.2024 13.01
Uutinen

Sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen osallistuu mikrobilääkeresistenssiä käsittelevään huippukokoukseen New Yorkissa 26.9.2024. Grahn-Laasonen pitää kokouksessa Suomen puheenvuoron, jossa nostetaan uutena esiin sukupuolinäkökulman tärkeys mikrobilääkeresistenssin kokonaisvaltaisessa torjumisessa.

Mikrobilääkeresistenssi tarkoittaa, että antibiootit lakkaavat tehoamasta nykyisin helposti hoidettaviin infektioihin. Se on hiljainen tappaja, jonka vaikutuksesta kuolee vuosittain lähes 5 miljoonaa ihmistä. Mikrobilääkeresistenssi uhkaa ihmisten, eläinten ja ympäristön terveyttä kaikkialla maailmassa.

26.9.2024 järjestettävä korkean tason kokous mikrobilääkeresistenssistä on ajankohtaisempi kuin koskaan. Suomi osallistuu kokoukseen sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasosen johdolla.

”Mikrobilääkeresistenssin torjuminen liittyy olennaisesti kokonaisturvallisuuden vahvistamiseen. Siksi se on yksi sosiaali- ja terveysministeriön kansainvälisen toiminnan painopisteistä”, sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen sanoo.

”Mikrobilääkeresistenssi on vakava ja rajat ylittävä ongelma, jonka ratkaisemiseksi tarvitaan kansainvälistä yhteistyötä. Tietoisuutta resistenssin seurauksista on lisättävä, jotta sen leviämistä voidaan ehkäistä tehokkaasti”, Grahn-Laasonen lisää.

Grahn-Laasonen painottaa Suomen puheenvuorossa, että yksi terveys -lähestymistapa ja mikrobilääkkeiden harkittu käyttö niin ihmisiin kuin eläimiin ovat mikrobilääkeresistenssin torjunnan kulmakiviä. Lisäksi ministeri korostaa sukupuolten tasa-arvonäkökulman huomioimista osana resistenssin kokonaisvaltaista torjuntaa.

Mikrobilääkeresistenssin onnistunut torjunta edellyttää myös sukupuolinäkökulmaa

Suomi edistää sukupuolten tasa-arvoa ja naisten ja tyttöjen oikeuksia poikkileikkaavasti kaikissa globaalin terveyden teemoissa. Suomi on nostanut sukupuolinäkökulman ensimmäistä kertaa myös mikrobilääkeresistenssistä käytyyn keskusteluun.

Biologiset, sosio-kulttuuriset ja taloudelliset tekijät lisäävät erityisesti naisten riskiä altistua mikrobilääkeresistenssille eri elämäntilanteissa. Naisten suurempi riski altistua resistenssille nousee esiin erityisesti matalan- ja keskitulotason maissa.

”Kokonaisvaltainen mikrobilääkeresistenssin torjunta edellyttää sukupuoli- ja ihmisoikeusnäkökulman huomioon ottamista. Esimerkiksi seksuaali- ja lisääntymisterveys ja -oikeudet osana perusterveydenhuoltoa ja terveysjärjestelmien vahvistamista ovat olennaisia mikrobilääkeresistenssin torjunnassa”, Grahn-Laasonen sanoo.

Suomi antaa tukensa mikrobilääkeresistenssiä käsittelevälle poliittiselle julistukselle

Kokouksen yhteydessä on määrä hyväksyä poliittinen julistus, jota Suomi tukee. Julistuksella osoitetaan tuki mikrobilääkeresistenssin torjumiseksi tarvittavien konkreettisten toimien vahvistamiselle paikallisella, kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Julistuksella tuetaan kansallisten toimintaohjelmien laatimista mikrobilääkeresistenssiin vastaamiseksi. Suomi on osallistunut aktiivisesti julistuksesta käytyihin neuvotteluihin osana Euroopan unionia.
 

Lisätietoja:

Laura Rissanen, sosiaaliturvaministerin valtiosihteeri, puh. 0295 163 632

Pasi Korhonen, kansainvälisten asiain johtaja, puh. 0295 163 175

Annika Launiala, erityisasiantuntija, puh. 0295 163 053

[email protected]


 

Sivun alkuun